Compania Transgaz din România anunță că este gata să livreze gaze în Republica Moldova


Compania Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor din România, este gata, în caz de necesitate, să livreze gaze în Republica Moldova, a declarat Ion Sterian, directorul companiei, potrivit agenției Interfax, citată de Rador.

„România este gata să ajute Republica Moldova, dacă aceasta va avea nevoie de gaze”, a declarat Sterian jurnaliștilor – Am construit gazoductul Ungheni-Chișinău. Suntem gata oricând să începem livrările de gaze prin această conductă. Avem nevoie de o oră din momentul primirii cererii și până la începerea livrărilor de gaze la Chișinău”. Sterian nu a precizat posibilele cantități, dar a asigurat că „România are gaze suficiente ca să asigure livrările”.

După cum a declarat Sterian, „românii nu au niciun motiv să se îngrijoreze ca urmare a reducerii de aproape zece ori din ultimele zile a exporturilor de gaze rusești în România”, iar dacă va fi o iarnă „blândă”, țara se poate descurca în general fără gaze din import.

„Rezervoarele sunt pline în proporție de 67%, extracția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cubi de gaze pe zi. România produce vara mai mult gaz decât consumă, deci îl poate stoca”, a spus Sterian. “Este vorba de zăcămintele Ana și Doina (în Marea Neagră – n. Interfax), unde concesionarul este Black Sea Oil & Gas. Când au fost date în exploatare, când au început extracția, s-a început cu trei milioane de metri cubi pe zi și se vrea să se ajungă la patru milioane”, a adăugat Sterian.

La sfârșitul lunii iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că se desfășoară  negocieri privind achiziții de gaze în România, pentru a asigura țara cu gaze pentru iarnă. Sandu a  arătat că cetățenii moldoveni plătesc cel mai mult pentru gaze în Europa, dacă se are în vedere raportul tarif – salariul mediu. Sandu a mai spus că țara nu a avut timp să stocheze suficient gaz în depozitele de gaze din cauza prețului ridicat.

La întâlnirea pe care a avut-o pe 18 august cu ambasadorii republicii în țări străine, președintele Maia Sandu a făcut apel la aceștia să ajute executivul să găsească noi surse de resurse energetice.

 

 

 

 

Sursă foto: transgaz

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed