Comisia Europeană va propune miercuri reguli care să permită ca unele centrale pe gaze naturale şi nucleare să fie etichetate drept investiţii verzi


Comisia Europeană urmează să propună miercuri reguli care să permită ca unele centrale pe gaze naturale şi centrale nucleare să fie etichetate drept investiţii verzi, cu modificări minore la un proiect anterior de propunere, a declarat o sursă din Executivul UE pentru Reuters.

Bruxelles-ul încearcă de mai bine de un an să stabilească dacă gazele naturale şi energia nucleară ar trebui să fie etichetate drept verzi în taxonomia UE, un regulament care defineşte ce investiţii pot fi comercializate ca ecologice.

În regulile finale care urmează să fie publicate miercuri, Comisia va confirma planurile de a eticheta atât centralele pe gaze, cât şi centralele nucleare drept investiţii durabile, cu condiţia să îndeplinească anumite criterii, a declarat o sursă a Comisiei, sub rezerva anonimatului.

Proiectul ar fi acordat centralelor pe gaze o etichetă verde până în 2030 dacă îndeplinesc anumite criterii, inclusiv limite de emisii şi o cerinţă de a arde progresiv mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon, începând din 2026, şi trecând în cele din urmă la folosirea în proporţie de 100% a gazelor cu emisii scăzute de carbon în 2035.

Regulile finale vor include cerinţa de gaze cu emisii scăzute de carbon din 2035, dar nu şi regula din 2026, a spus sursa.

Un proiect de normă conform căruia noile centrale pe gaze înlocuiesc o instalaţie mai poluantă şi au ca rezultat o reducere de 55% a emisiilor per kWh de energie de ieşire va aplica în schimb reducerea cu 55% pe durata de viaţă totală a centralei, au spus aceştia.

Regulile nu au fost încă adoptate de Comisie şi s-ar putea modifica înainte ca acestea să fie publicate miercuri.

Planul a fost criticat de militanţii ecologişti şi de unele guverne, ţările UE fiind împărţite dacă carburanţii de acest tip ar trebui să fie consideraţi verzi.

Sursă foto:unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed