Comisia Europeană pregătește 10 măsuri de reducere a dependenței UE de gazele rusești


Comisia Europeană pune la punct un plan de 10 măsuri menite să reducă rapid dependența de gazele rusești. Statele membre vor fi obligate să umple 80% din depozite și să identifice terenurile potrivite pentru proiecte de energie regenerabilă, potrivit unui draft consultat de Politico.

Războiul din Ucraina a urgentat eforturilor UE de a reduce și elimina importurile energetice din Rusia.

Astfel că Bruxelles-ul a transformat măsurile legate de scumpirea energiei într-un plan de îmbunătățire a securității energetice a UE.

A rezultat un plan de a realiza „un sistem energetic al UE mai rezistent, cu măsuri de reducere a consumului de gaz al UE și de reducere a dependenței de un singur furnizor”, scrie Comisia Europeană.

Depozite pline de gaze

Statele membre va trebui să umple depozitele proprii de gaze cu minimum 80%  din capacitate până la finalul lunii septembrie, față de limita de 30% prevăzută acum.

Pentru iarna viitoare ar trebui să nu existe posibilitatea unui șantaj din partea Rusiei în privința livrării de gaze. Rusia a acoperit anul trecut aproximativ 45% din importurile europene de gaze, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Gazele necesare pentru umplerea depozitelor ar urma să fie procurate din surse alternative – SUA (LNG), Algeria, Norvegia, Qatar.

Regenerabilele, mai repede

Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 8 martie și s-ar mai putea modifica, conține mai multe măsuri care vizează extinderea capacității UE de energie regenerabilă, denumit „Noul Compact Energie”.

Panourile solare instalate pe acoperișuri „ar putea acoperi aproape un sfert din consumul total de energei electrică al UE”, arată Comisia Europeană, care vrea să impulsioneze și producția internă de panouri solare.

Bruxelles-ul dorește, de asemenea, să stimuleze biogazul, recomandând o producție la nivel de bloc de 35 de miliarde de metri cubi până în 2030 și cerând țărilor să canalizeze finanțarea din Politica Agricolă Comună către „producția de biogaz din surse durabile de biomasă”.

Panouri solare – oriunde se poate

Comisia propune ca țările UE să „cartografiaze, să evalueze și să asigure rapid disponibilitatea pe uscat și pe mare adecvată pentru proiectele din surse regenerabile” și pledează pentru utilizarea veniturilor de pe piața de carbon a UE pentru a finanța noi instalații.

În iunie, Comisia va înainta o recomandare cu privire la autorizarea surselor regenerabile – menită să reducă birocrația și să accelereze lansarea acestora – precum și o strategie solară de sine stătătoare.

Panourile solare de pe acoperișuri „ar putea acoperi aproape un sfert din consumul de energie electrică al UE”, se arată în proiect.

Totuși UE depinde de importurile de panouri și celule și „20-25% din proiectele solare planificate ale UE a trebuit să fie amânate sau anulate complet în 2021”, în principal din cauza creșterii costurilor energetice, materiale și logistice.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed