Comisia Europeană: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030


Forța de muncă din România se va diminua cu 8,8% în următorii opt ani iar lipsa calificărilor și nepotrivirile cu nevoile pieței de muncă, precum și sistemul educațional slab afectează în mod negativ perspectivele acestei evoluții, arată raportul de țară aferent Semestrului European pentru pimăvara 2022.

Situația demografică din România pune presiune pe piața forței de muncă și pe sistemele educaționale și de pregătire profesională, notează experții Comisiei Europene în raportul de țară Semestrul European de primăvară 2022.

„Actualele tendințe arată o micșorare de 8,8% a forței de muncă în 2030 în comparație cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare și o creștere a ratei de angajare, în mod notabil în rândul femeilor, persoanelor de etnie romă, tinerilor și oamenilor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și celor cu aptitudini educaționale scăzute.

Calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii. Lipsa calificărilor și nepotrivirile, precum și un sistem educațional și de pregătire profesională slab afectează în mod negativ perspectivele.

Capacitatea serviciilor de angajare publică de a oferi sprijin integrat și specializat, inclusiv perfecționarea și recalificarea, rămâne limitată”, arată raportul de primăvară 2022 al Semestrului European pentru România.

Biroul european de statistică arată că în 2021, 15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au ales să nu urmeze o facultate sau alte studii de formare. Procentul este cel mai mare dintre toate statele membre, însă se remarcă o scădere față de 2010, când nivelul era de 19%.

Un raport publicat luni de Comisia Europeană arată că invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României. Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate, din cauza legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia, în schimb, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed