Climatizare inteligentă: O treime dintre români optează pentru aer condiționat, iar 12% planifică achiziții în următorul an

Hand adjusting temperature on air conditioner with remote control, Working air conditioner for comfort temperature in home at hot summer


Aproximativ 32% din gospodăriile din România au cel puțin un aparat de aer condiționat, iar 12% dintre români plănuiesc să achiziționeze o soluție de răcire a locuinței de la un furnizor de energie în anul următor, potrivit unui studiu realizat de E.ON.

În București se găsesc cele mai multe locuințe echipate cu aparate de aer condiționat (74%), pe când cele mai puține se regăsesc în județul Neamț (5%). Majoritatea celor care intenționează să achiziționeze un aparat de aer condiționat în anul următor provin din județele sudice.

Studiul E.ON a fost realizat pe un eșantion național reprezentativ de 1.000 de persoane fizice pe lună, cu vârsta peste 18 ani, folosind metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în decursul anului 2022. Marja maximă de eroare calculată este de ± 3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Vânzările de aparate de aer condiționat se așteaptă să crească semnificativ în anii următori, conform previziunilor IEA, din cauza schimbărilor climatice accentuate. Este important ca cei care doresc răcoare în locuințele lor să țină cont de eficiența energetică, pentru a beneficia de confort cu un consum redus de electricitate.

Un aparat de aer condiționat de clasă A+++ poate consuma cu până la 50% mai puțină energie electrică decât unul de clasă C sau D, iar poziționarea și setarea corectă a acestora poate duce la un consum și mai redus de energie.

Conform studiului E.ON, 43% dintre respondenți sunt conștienți că pot solicita furnizorului lor de energie soluții de răcire a locuinței. Interesul pentru pachetul E.ON Cool, care include aparate de aer condiționat cu tehnologie Inverter și servicii tehnice, este în creștere, cu peste 16.000 de clienți casnici alegând această soluție la cheie în ultimii trei ani.

Respondenții apreciază confortul oferit de E.ON Cool și posibilitatea de plată în rate. Majoritatea celor care au achiziționat E.ON Cool ar recomanda această soluție datorită calității și funcționării fiabile a aparatelor, precum și a rapidității instalării și profesionalismului echipei de montaj.

Aparatele de aer condiționat cu tehnologie Inverter pot fi utilizate atât pentru răcirea, cât și pentru încălzirea locuinței în zilele mai reci, eliminând necesitatea de a porni centrala termică. Acestea au un consum de energie electrică cu până la 30% mai mic, o eficiență energetică ridicată, zgomot redus și o fiabilitate mare în timp.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed