CLASAMENT: Producția de energie nucleară, după țară


Producția de energie nucleară pe țară

Aproape 450 de reactoare din întreaga lume furnizează diferite națiuni cu energie nucleară, combinând aproximativ 10% din electricitatea mondială sau aproximativ 4% din mixul energetic global. Dar, în timp ce unele țări se îndreaptă către energie nucleară ca sursă de energie curată, generarea de energie nucleară a înregistrat o încetinire de la apogeul din anii 1990. Infograficul de mai sus detaliază generarea de electricitate nucleară în funcție de țară în 2020, utilizând date din Sistemul de informații privind reactoarele de putere (PRIS).

Top 15 țări pentru energie nucleară

Doar 15 țări reprezintă peste 91% din producția mondială de energie nucleară. Iată câtă energie au produs aceste țări în 2020:

În SUA, energia nucleară produce peste 50% din electricitatea curată a țării. În plus, 88 dintre cele 96 de reactoare operaționale ale țării în 2020 au primit aprobări pentru prelungirea duratei de viață cu 20 de ani.

China, al doilea cel mai mare producător de energie nucleară din lume, investește în continuare în energia nucleară în încercarea de a-și atinge obiectivele climatice. Planul, care include construirea a 150 de reactoare noi până în 2035, ar putea costa până la 440 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, opiniile europene cu privire la energia nucleară sunt mixte. Germania este a opta ca mărime pe listă, dar intenționează să închidă ultimul său reactor în funcțiune în 2022, ca parte a retragerii sale nucleare. Franța, între timp, intenționează să-și extindă capacitatea nucleară.

Ce țări se bazează cel mai mult pe energia nucleară?

Deși generarea totală de energie electrică este utilă pentru o comparație globală la nivel înalt, este important să ne amintim că există unele țări mai mici care nu sunt prezentate mai sus, unde nuclearul este încă o parte importantă a mixului de energie electrică.

Iată o defalcare bazată pe ponderea energiei nucleare în mixul de electricitate al unei țări:

Țările europene domină clasamentul cu 14 din primele 15 locuri, inclusiv Franța, unde energia nucleară este cea mai mare sursă de energie electrică a țării.

Este interesant de observat că doar câteva dintre aceste țări sunt producători de top de energie nucleară în termeni absoluti. De exemplu, în Slovacia, nuclearul reprezintă 53,6% din mixul de energie electrică – cu toate acestea, cele patru reactoare ale țării reprezintă mai puțin de 1% din capacitatea totală de operare globală. Pe de altă parte, SUA ocupă locul 17 după ponderea energiei nucleare în mixul său, în ciuda faptului că au produs 31% din electricitatea nucleară globală în 2020. Această discrepanță se datorează în mare măsură dimensiunii și populației. Țările europene sunt mult mai mici și produc mai puțină energie electrică în general decât țările mai mari, precum SUA și China.

Viitorul energiei nucleare

Peisajul energiei nucleare este în continuă schimbare. Au fost peste 50 de reactoare nucleare suplimentare în construcție în 2020, iar alte sute sunt planificate în principal în Asia. Pe măsură ce țările se îndepărtează de combustibilii fosili și adoptă surse de energie fără carbon, energia nucleară ar putea vedea o renaștere a mixului energetic global, în ciuda retragerilor planificate în mai multe țări de pe glob.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed