Clasament: Cele mai populare rețele sociale din lume


În prezent, există peste 4,5 miliarde de oameni în întreaga lume care folosesc o anumită formă de rețele sociale – aproximativ 57% din populația globală.

Cu toate acestea, în timp ce audiența rețelelor sociale este larg răspândită și diversificată, doar câteva companii controlează majoritatea celor mai populare platforme de social media din lume. Meta, gigantul tehnologic cunoscut anterior sub numele de Facebook, deține patru dintre cele mai utilizate cinci platforme.

Acest grafic evidențiază cele mai mari rețele sociale de pe glob, măsurate prin utilizatorii lor activi lunari (MAU).

Cele mai bune platforme sociale în funcție de utilizatorii activi lunari

Pentru a măsura MAU-urile fiecărei platforme, cei de la Visual Capitalist au făcute research pe surse, inclusiv date generate din cele mai recente dosare ale companiei SEC și rapoarte trimestriale de câștig.

Majoritatea bazei de utilizatori Meta provine de la cea mai populară platformă a sa, Facebook – gigantul rețelelor sociale are în prezent aproximativ 2,9 miliarde de MAU în întreaga lume.

Cea mai mare bază de utilizatori a platformei provine din India, cu o audiență de aproape 350 de milioane. A doua bază de utilizatori ca mărime este Statele Unite, cu 193,9 milioane de utilizatori, în timp ce Indonezia se află pe locul trei cu 142,5 milioane.

Dar Facebook nu este singurul gigant social din rețeaua de platforme Meta. WhatsApp are aproximativ 2 miliarde de MAU, ceea ce o face a doua cea mai mare platformă a Meta și a treia cea mai mare rețea socială în general.

La fel ca Facebook, un număr semnificativ de utilizatori WhatsApp se află în India, cu aproximativ 390 de milioane de utilizatori. Brazilia are și o mare parte a utilizatorilor WhatsApp, cu o audiență de 108 milioane.

Clubul Miliardului de Utilizatori

Meta domină în prezent peisajul rețelelor sociale, cu un total combinat de 7,5 miliarde de MAU pe toate cele patru platforme ale sale. Cu toate acestea, alte câteva companii au atins și marca de un miliard MAU pe toate platformele lor de pe listă:

După Meta, Tencent are a doua cea mai mare acoperire datorită celor trei platforme ale sale: WeChat, Qzone și QQ. Dintre cele trei, WeChat este în prezent cel mai popular. În medie, utilizatorii WeChat trimit aproximativ 45 de miliarde de mesaje pe zi.

Al treilea pe listă este Alphabet, datorită singurei sale platforme, YouTube. Fondată în 2005, această platformă de streaming video are în prezent peste 50 de milioane de creatori de conținut, care împărtășesc aproximativ 500 de ore de conținut video în fiecare minut.

Aproape de Alphabet se află Bytedance, cu un total de 1,6 miliarde de MAU pe cele două platforme ale sale — Douyin și omologul său internațional TikTok. Deși aplicațiile au multe asemănări, ele funcționează ca entități complet separate, cu politici de înregistrare, conținut și reglementări diferite.

Rețele sociale globale? Nu intotdeauna

În timp ce rețelele de social media transcend adesea granițele țărilor, merită remarcat faptul că domeniul online nu scapă complet de constrângerile și reglementările lumii noastre fizice.

Din 2009, Facebook a fost interzis în China pentru că nu a respectat regulile de cenzură. Facebook a fost blocat și în Iran și Siria cam în același timp și de atunci a fost blocat sporadic.

În 2020, administrația Trump a încercat să adopte o interdicție similară împotriva TikTok, dar ordinul a fost blocat de un judecător federal și în cele din urmă revocat de administrația Biden un an mai târziu.

În ciuda diverselor interdicții și blocaje, este clar că platformele de social media s-au infiltrat în viețile (și pe ecranele) utilizatorilor de pe tot globul. Și pe măsură ce accesul la internet în întreaga lume continuă să crească, la fel va crește și numărul utilizatorilor de rețele sociale.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed