INFOGRAFIC – Cine mai cumpără combustibili fosili din Rusia?


În ciuda sancțiunilor și interdicțiilor de import, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 97,7 miliarde de dolari în primele 100 de zile de la invadarea Ucrainei, cu o medie de 977 de milioane de dolari pe zi. Deci, ce combustibili fosili sunt exportați de Rusia și cine importă acești combustibili?

Infograficul de mai sus urmărește cei mai mari importatori ai exporturilor de combustibili fosili din Rusia în primele 100 de zile de război, pe baza datelor de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

La cerere: aurul negru al Rusiei

Piața mondială a energiei a cunoscut mai multe șocuri ciclice în ultimii ani. Scăderea treptată a investițiilor în petrol și gaze din amonte, urmată de reduceri de producție induse de pandemie, au condus la o scădere a aprovizionării, în timp ce oamenii au consumat mai multă energie pe măsură ce economiile s-au redeschis și iernile au devenit mai reci. În consecință, cererea de combustibili fosili a crescut chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a exacerbat șocul pieței.

Rusia este al treilea producător și al doilea exportator de țiței. În cele 100 de zile de la invazie, petrolul a fost de departe cel mai valoros export de combustibili fosili al Rusiei, reprezentând 48 de miliarde de dolari sau aproximativ jumătate din veniturile totale din export.

În timp ce țițeiul rusesc este transportat cu cisterne, o rețea de conducte transportă gazul rusesc în Europa. De fapt, Rusia reprezintă 41% din toate importurile de gaze naturale către UE, iar unele țări depind aproape exclusiv de gazul rusesc. Din cele 25 de miliarde de dolari exportate în gaze din conducte, 85% au mers către UE.

Principalii importatori

Blocul UE a reprezentat 61% din veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili în perioada de 100 de zile. Germania, Italia și Țările de Jos – membre atât ale UE, cât și ale NATO – au fost printre cei mai mari importatori, doar China depășindu-i.

China a depășit Germania ca cel mai mare importator, importând aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc la preț redus pe zi în luna mai, în creștere cu 55% față de un an în urmă. În mod similar, Rusia a depășit Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor de petrol al Chinei.

Cea mai mare creștere a importurilor a venit din India, cumpărând 18% din toate exporturile de petrol rusești în perioada de 100 de zile. O cantitate semnificativă din petrolul care merge în India este reexportată ca produse rafinate în SUA și Europa, care încearcă să devină independente de importurile ruseșt

Reducerea dependenței de Rusia

Ca răspuns la invazia Ucrainei, mai multe țări au luat măsuri stricte împotriva Rusiei prin sancțiuni la exporturi, inclusiv pentru combustibili fosili. SUA și Suedia au interzis în întregime importurile de combustibili fosili din Rusia, volumele lunare de importuri scăzând cu 100% și, respectiv, 99% în mai, față de momentul în care a început invazia.

La scară globală, volumele lunare de importuri de combustibili fosili din Rusia au scăzut cu 15% în mai, un indiciu al sentimentului politic negativ din jurul țării.

De asemenea, merită remarcat faptul că mai multe țări europene, inclusiv unii dintre cei mai mari importatori în perioada de 100 de zile, au redus combustibilii fosili din Rusia. Pe lângă decizia colectivă a UE de a reduce dependența de Rusia, unele țări au refuzat și schema de plată a rublei a țării, ceea ce a dus la o scădere a importurilor.

Este probabil ca reducerea importurilor să continue. Recent, UE a adoptat un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând toate produsele petroliere maritime rusești. Interdicția, care acoperă 90% din importurile de petrol ale UE din Rusia, își va realiza probabil impactul total după o perioadă de șase până la opt luni care permite executarea contractelor existente.

În timp ce UE elimină treptat petrolul rusesc, mai multe țări europene depind în mare măsură de gazul rusesc. Un boicot cu drepturi depline asupra combustibililor fosili din Rusia ar dăuna, de asemenea, economiei europene – prin urmare, eliminarea treptată va fi probabil treptată și va fi supusă mediului geopolitic în schimbare.

 

 

 

Autor: Victoria Anghel

Surse: The Economist/ CREA/ Elements

Sursă foto:istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed