Cine este “Generalul Armageddon” care conduce acum războiul Rusiei


Sergei Surovikin, noul comandant al forțelor invadatoare ruse în Ucraina, a fost descris ca fiind “absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”

“Atunci când am executat misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nicio clipă că apărăm Rusia”, a declarat Serghei Surovikin, noul comandant al operațiunii ruse în Ucraina, în fața unei mulțimi de personal de elită al armatei adunate în cadrul unei ceremonii la Moscova, în 2017.

“Apărarea” de către Surovikin a intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport al Human Rights Watch din 2020, în care se arată că forțele rusești aflate sub comanda sa au lovit “case, școli, unități de sănătate și piețe siriene – locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”.

Luni dimineață, la doar două zile după ce a fost numit primul comandant general pentru războiul din Ucraina, Surovikin și-a adus manualul său violent din Siria mai aproape de casă, cu o avalanșă de atacuri cu rachete împotriva unor obiective civile din Ucraina, care au inclus o intersecție rutieră importantă lângă o universitate și un loc de joacă pentru copii într-un parc.

“Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat în această dimineață la Kiev. Surovikin este absolut necruțător, cu puțină considerație pentru viața umană”, a declarat pentru The Guardian un fost oficial din Ministerul Apărării, care a lucrat cu Surovikin. “Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”.

Surovikin a dobândit prima dată notorietate în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, lansată de durii sovietici, când a condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație. Trei oameni au fost uciși în confruntare, inclusiv unul care a fost strivit.

Reputația sa nemiloasă a crescut în 2004, când presa rusă a relatat că un colonel care servea sub comanda sa s-a sinucis după ce a primit o mustrare aprinsă din partea lui Surovikin.

Colegii săi i-au dat de atunci porecla sinistră de “generalul Armageddon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește purtarea războiului.

Principala provocare a lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi rezolvarea problemelor structurale care afectează armata rusă în timp ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană feroce.

Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a lucrat cu Surovikin până în 2020, a declarat că noul general a fost unul dintre puținele persoane din armată care “știa cum să supravegheze și să eficientizezeze diferite ramuri ale armatei”.

“Este foarte crud, dar și un comandant competent”, a declarat Irisov. “Dar el nu va putea să rezolve toate problemele. Rusia duce lipsă de arme și de forță de muncă”.

Irisov a arătat că scuturările anterioare ale conducerii nu au făcut mare lucru pentru a repara soarta militară a Rusiei în Ucraina.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed