China și Coreea de Sud păstrează legăturile cordiale


Vizita lui Xi Jinping la o fabrică LG Display din orașul chinezesc Guangzhou, prima la o companie deținută de coreeni, a fost interpretată pe scară largă ca o încercare de a semnala cum China rămâne un partener prietenos pentru companiile de tehnologie coreene.

Însă vizita din aprilie a avut și un substrat amenințător, evidențiind poziția delicată a Coreei de Sud între China și SUA, cei doi cei mai mari parteneri comerciali ai săi și părți opuse într-un război tehnologic tot mai tensionat.

De la semiconductori și baterii pentru vehicule electrice, la biotehnologie și telecomunicații, companiile coreene sunt jucători cruciali în sectoare critice pentru securitatea națională și strategia industrială atât în Washington, cât și în Beijing.

Producătorii de cipuri Samsung Electronics și SK Hynix, împreună cu producătorii de baterii LG Energy Solution, SK On și Samsung SDI, urmează să primească miliarde de dolari în subvenții din SUA, întrucât administrația Biden caută să atragă tehnologia și expertiza în producție a Coreei.

Însă, în schimb, acestea trebuie să se conformeze unei serii de restricții impuse de SUA asupra activităților lor în China și parteneriatelor cu companiile chineze, ridicând spectrul unei represalii din partea Beijingului.

La începutul acestei luni, China a răspuns la restricțiile impuse de SUA asupra vânzărilor de semiconductori prin restricționarea exporturilor de galium și germaniu, două metale utilizate în fabricarea cipurilor și echipamentelor de comunicații.

În iunie, Xing Haiming, ambasadorul Chinei la Seul, a avertizat public Coreea de Sud împotriva „decuplării” de economia chineză sub influența SUA.

Vă pot asigura că cei care pariază pe înfrângerea Chinei vor regreta cu siguranță”, a spus Xing, atrăgându-și o mustrare din partea Ministerului de Externe al Coreei de Sud.

Deși președintele conservator al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a iritat Beijingul cu comentarii care învinovățesc China pentru tensiunile regionale legate de Taiwan, alți miniștri au adoptat un ton mai conciliator.

Nu ar trebui să considerăm eforturile de consolidare a relației cu Statele Unite ca o mișcare de a ignora China”, a declarat ministrul finanțelor, Choo Kyung-ho, într-o sesiune parlamentară din mai. „Niciodată nu am anunțat un plan de a ne decupla de la China și nu avem intenția de a face acest lucru.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed