China: Confruntarea cu hiper-supravegherea (The Economist)


China este lider mondial în domeniul tehnologiei de recunoaștere facială. Descoperiți cum o folosește această țară pentru a dezvolta un vast sistem de hiper-supraveghere capabil să monitorizeze și să vizeze minoritățile sale etnice, inclusiv populația musulmană uigură.

Îmbunătățirea vieților, creșterea conectivității în întreaga lume, aceasta este marea promisiune oferită de tehnologia bazată pe date – dar în China promite, de asemenea, un mai mare control al statului și abuz de putere.

Aceasta este următoarea evoluție revoluționară a tehnologiei bazate pe date, recunoașterea facială. Și în China puteți deja să retrageți numerar, să vă înregistrați în aeroporturi și să plătiți pentru bunuri doar cu ajutorul feței dumneavoastră. Țara este liderul mondial în utilizarea acestei tehnologii emergente, iar numeroasele startup-uri din domeniul inteligenței artificiale din China sunt hotărâte să rămână așa și în viitor.

Companii precum Yitu. Yitu creează elementele de bază pentru un oraș inteligent al viitorului, în care recunoașterea facială face parte din viața de zi cu zi. Acest lucru s-ar putea extinde chiar și la detectarea a ceea ce gândesc oamenii.

Dar guvernul chinez are planuri de a folosi această nouă tehnologie biometrică pentru a-și consolida regimul autoritar. Țara are planuri ambițioase de a dezvolta un vast sistem național de supraveghere bazat pe recunoașterea facială. Acesta va fi folosit pentru a monitoriza cei 1,4 miliarde de cetățeni în moduri fără precedent. Cu capacitatea de a urmări totul, de la emoțiile lor până la sexualitatea lor.

Principalul mijloc va fi o rețea vastă de camere de supraveghere. Există deja 170 de milioane de camere de luat vederi și se estimează că în următorii trei ani vor fi instalate 400 de milioane de camere noi. Autoritățile insistă că acest program le va permite să îmbunătățească securitatea cetățenilor, iar dacă nu ai nimic de ascuns nu ai de ce să te temi.

Însă nu toată lumea este convinsă. Hong Zhenkuai este un fost editor de revistă care a fost înlăturat de guvern. El se simte ca și cum ar fi sub supraveghere constantă. Autoritățile folosesc deja recunoașterea facială pentru a numi și a face de rușine cetățenii, chiar și pentru infracțiuni minore, cum ar fi traversarea neregulamentară. În Beijing, tehnologia este folosită pentru a împiedica oamenii să fure role de hârtie igienică din toaletele publice, iar în toată China, ofițerii de poliție testează în prezent ochelari de soare și camere video corporale dotate cu tehnologie de recunoaștere facială și gestuală, care îi ajută să identifice în timp real suspecții căutați.

Ceea ce îi îngrijorează pe unii este faptul că, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, crește și capacitatea de a fi folosită în mod abuziv. Unele dintre persoanele cele mai expuse la risc în acest viitor de hiper-supraveghere sunt minoritățile etnice din China. În provincia Xinjiang, guvernul chinez se teme de amenințarea separatistă reprezentată de populația musulmană uigură. Potrivit ONG-urilor locale, aproximativ 1 milion de uiguri sunt deținuți pe termen nelimitat în tabere de internare secrete, unde unii sunt supuși la abuzuri. A fost numită cea mai mare încarcerare în masă a unei populații minoritare din lume în prezent.

Autoritățile folosesc camere de recunoaștere facială pentru a scana fețele oamenilor înainte ca aceștia să intre în piețe. Sistemul alertează autoritățile dacă persoanele vizate se îndepărtează la 300 de metri de casă. În viitor, guvernul intenționează să adune și mai multe date și să construiască un program de poliție predictivă care să impună aici controale și mai stricte.

Fără controale și echilibre, China va continua să găsească noi modalități de a încălca drepturile omului ale cetățenilor săi. Ceea ce se întâmplă deja în Xinjiang este un avertisment de care restul lumii trebuie să țină cont.

 

 

 

 

Sursă – The Economist

Traducere – Victoria Anghel

Sursă foto – ft.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed