Aflată de un deceniu sub conducerea lui Xi Jinping, China a experimentat schimbări extraordinare.
De-a lungul celor 10 ani, ca lider, Xi Jinping și-a întărit controlul asupra partidului comunist, dar și controlul partidului asupra țării.
În 10 ani, Xi Jinping și-a eliminat rivalii și inamicii prin epurări anticorupție, a reprimat disidența, a înăsprit cenzura și supravegherea.
Din punct de vedere economic, președintele Xi a gestionat o creștere economică masivă. A încercat să reducă dependența țării de exporturi și să crească consumul intern.
A ordonat revizuirea doctrinei militare și modernizarea armatei. A pretins eradicarea sărăciei în rândul celor 1,4 miliarde de oameni.
Pregătit să-și asume un al treilea mandat la putere, fără precedent în China, Xi se va lupta cu o economie care încetinește în contextul îmbătrânirii populației. O evoluție pe 10 ani a unor indicatori importanți ai Chinei realizată de The Guardian arată:
Premieră a ultimilor 30 de ani: creșterea economică a Chinei a fost în urma regiunii Asia-Pacific
Produsul intern brut (PIB) al Chinei a fost de 17,73 miliarde de dolari în 2021, o creștere de peste 100% față de 2012. Cu toate acestea, creșterea rapidă încetinește – exacerbată de politicile zero-Covid și de criza continuă a pieței imobiliare.
La începutul acestui an, Banca Mondială s-a alăturat altor organisme monetare internaționale pentru a reduce previziunile celei de-a doua cea mai mare economie din lume. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, creșterea Chinei a fost în urma celei din regiunea Asia-Pacific, la care China contribuie cu 86% din producție.
Inegalitatea veniturilor rămâne ridicată
Venitul mediu din China s-a dublat în timpul celor două mandate ale lui Xi. Conform cifrelor Băncii Mondiale, venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor a fost de 5.910 USD (5.214 lire sterline) în 2012, când Xi a venit la putere, și a crescut constant ,la 11.890 USD până în 2021.
Venitul disponibil mediu a crescut, de asemenea, în acea perioadă, de la 16.241 RMB (2.599 USD) în 2012, la 33.172 RMB în 2021.
Anul trecut, Partidul Comunist Chinez a declarat că a atins obiectivul de eradicare a sărăciei absolute, ca parte a obiectivului său de a aduce prosperitate comună pentru toți chinezii. Cu toate acestea, impactul Covid a amplificat problemele lucrătorilor chinezi, iar inegalitatea veniturilor rămâne ridicată.
Analiștii au spus că PCC trebuie să stabilească ținte specifice de reducere a coeficientului Gini al Chinei – o măsură a disparității veniturilor – dacă dorește să lărgească clasa de mijloc și să obțină prosperitate comună.
Nivel record al șomajului în rândul tinerilor
Pe măsură ce creșterea economică a Chinei a încetinit, ratele șomajului au rămas peste 5% din 2019. În rândul tinerilor este însă mult mai rău.
Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 16 și 24 de ani a atins un record de 19,9%, potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare rată de când au început să fie publicate cifrele în 2018.
În discursul rostit în deschiderea Congresului de la Beijing, duminică, Xi Jinping s-a angajat să „abordeze șomajul structural, să îmbunătățească sistemul de creare de locuri de muncă prin încurajarea înființării de afaceri, prin sprijinirea și reglementarea dezvoltării de noi forme de angajare”.
Bomba cu ceas din statisticile populației
La fel cu cea mai mare parte a Asiei de Est, China contemplează debutul unei crize demografice. Schimbările succesive de politici în domeniu nu au reușit să inverseze scăderea natalității, ducând la o populație îmbătrânită, care amenință să producă viitorului Chinei pagube economice majore.
Mai puțini chinezi se căsătoresc în fiecare an. În 2021, rata natalității a scăzut la un minim al ultimilor 61 de ani. Tinerii vorbesc de costurile ridicate ale vieții, mobilitatea blocată din perspectiva carierei și lipsa serviciilor de sprijin pentru maternitate.
Sociologii cred acum că populația Chinei ar putea scădea într-un ritm mai rapid decât se aștepta.
O populație îmbătrânită înseamnă mai multe persoane în vârstă care au nevoie de îngrijire, dar o cohortă mai mică de persoane în vârstă de muncă.
Asta poate pune presiune asupra ofertei de muncă și poate încetini creșterea economică.
Presă în mediu ostil
În ultimii trei ani, China a fost lider mondial la numărul jurnaliștilor încarcerați, cu cel puţin 50 trimiși după gratii în 2021, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.
Reporterii fără frontiere estimează că numărul real al ziariștilor închiși anul trecut trece peste 100.
Susținătorii libertății presei au condamnat mediul ostil în care lucrează jurnaliștii din China, restricțiile asupra mass-media din Hong Kong crescând în conformitate cu legea securității naționale.
Pe continent, conducerea lui Xi Jinping a ridicat obstacole pentru mass-media străine, cu tot mai dese acuzații la adresa regimului de hărțuire și intimidare.
Cheltuieli militare constant în creștere
Sub conducerea lui Xi Jinping, China a atras îngrijorare și opoziție din partea Occidentului pentru expansionismul și agresivitatea regională în creștere.
Xi Jinping a supravegheat o restructurare și o modernizare majoră a Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) – aripa militară a PCC – cu un accent aparent pe Marea Chinei de Sud și Taiwan.
Bugetul de apărare al PCC a crescut mai mult decât dublu între 2012 și 2021, la 1,35 miliarde de yuani (208 miliarde de dolari). Este încă mai puțin de o treime din bugetul de apărare al SUA, dar este cel mai mare buget din regiunea Asia Pacific.
Sursă foto: ft.com