Cheltuielile statului român pe concedii medicale au crescut cu 55% în 2022, ajungând la 1,2 miliarde de euro


Cheltuielile statului român pe concedii medicale au crescut semnificativ în 2022, ajungând la 1,2 miliarde de euro, în creștere cu 55% față de anul anterior. Potrivit calculelor Ziarului Financiar, în 2021, 10% din bugetul total al Fondului Național de Asigurări Sociale de Sănătate s-au dus pe concedii medicale.

Unul dintre factorii care au contribuit la această creștere a cheltuielilor este majorarea salariului minim pe economie. Concediul medical este acordat angajaților atunci când aceștia nu pot presta munca din cauza unei boli. Baza de calcul este reprezentată de media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 aferente stagiului de cotizare.

În 2021, au fost emise aproape 7 milioane de concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, în creștere cu 13%, cu 30 de milioane de zile decontate din bugetul Casei de Sănătate. La acestea se adaugă și concediile pentru îngrijirea copilului bolnav și alte tipuri de concedii, cum ar fi concediul pentru risc în cazul gravidelor.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed