CFA Romania: Economia României ar putea creşte, în termeni reali, în acest an, cu 7,2%


Indicatorul de Incredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut în luna august, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei. Analiştii estimează o evoluţie, în termeni reali a PIB în acest an, cu o valoare medie de +7,2%.

“Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a doua lună consecutiv, însă se menţine la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denotă încredere în evoluţia economică viitoare. De asemenea, în contextul creşterii ratei inflaţiei, participanţii anticipează majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară în următoarele 12 luni, inclusiv cel puţin două majorări de rată de dobândă de politică monetară, de către BNR”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 40,3 puncte). Scăderea a fost determinată de componenta de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,38%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 87% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0196, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0672 lei pentru un euro.

“Este de remarcat faptul că peste 95% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 79% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani”, spun analiştii.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna august 2021 relevă că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este estimat la 6,8%.

Analiştii mai estimează o evoluţie, în termeni reali a PIB în anul 2021, la o valoare medie  de +7,2%, iar datoria publică ca procent din PIB se etimează că va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%.

Sursă foto: dreamstime.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed