Femeile sunt acționari la 47% dintre companiile din România cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de lei 

Rear view of a businesswoman addressing a meeting in office. Female manager having a meeting with her team in office boardroom.


Potrivit unui studiu realizat de Impact Hub și Bravva Angels pentru ING Bank România, femeile sunt acționari în 47% din companiile active din mediul antreprenorial românesc cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de lei, aproape la egalitate cu bărbații, potrivit unui comunicat de presă. În plus, una din patru companii este deținută 100% de femei.

Potrivit comunicatului de presă, femeile acționari sunt prezente în peste 260.000 de companii locale, iar 145.000 de companii sunt controlate integral de femei. De asemenea, se arată în comunicat, 60 dintre cele mai mari 300 de companii din România au un acționariat majoritar feminin, reprezentând o cotă de 20% și generând 20% din profiturile totale, adică 1,82 miliarde de euro.

Studiul a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021.

“Femeile au o prezenţă tot mai activă în mediul de afaceri din România. În portofoliul Business Banking – divizia ING dedicată antreprenorilor – firmele care au femei în structura de acţionariat au o pondere de 40% din totalul clienţilor noştri. Interesant şi încurajator în acelaşi timp este că în segmentul de clienţi Mid-corporate (companii cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro) peste 70% dintre firmele care au acţionari femei au o vechime de peste 20 de ani pe piaţa din România.

Potrivit studiului nostru, femeile preferă stabilitatea, creşterea organică şi un nivel ridicat de predictibilitate. Totodată, din analiza calitativă, a reieşit că mentoratul şi accesul la comunităţi antreprenoriale sunt nevoi importante pentru acestea, în dezvoltarea afacerii lor.” – Luana Sorescu, Head of Clients în cadrul diviziei Business Banking, ING Bank România.

Companiile cu acționari 100% femei au aproape dublul marjei de profit net mediu față de companiile cu acționari 100% bărbați.

Deși reprezintă aproape jumătate din companiile care operează în România, veniturile totale ale companiilor deținute de femei au fost de 82 de miliarde de euro în 2021, doar 21% din veniturile totale anunțate.

Afacerile deținute de bărbați generează cel mai mare venit mediu pe afacere, la 1 milion de euro, comparativ cu 200.000 de euro pentru cele cu acționari doar femei. Acest lucru indică o poftă mai mare a bărbaților pentru activități riscante și de creștere și extindere.

În același timp, sunt prezenți în companii din sectoare mari din România, care sunt considerate a avea un grad ridicat de presiune – comerț, construcții, energie, producție industrială și agricultură.

Cu toate acestea, femeile au mai multe șanse să genereze randament și să fie mai eficiente, ceea ce se reflectă în marjele de profit ale companiei. Ca urmare, cele mai profitabile sunt companiile cu minim 100 de acționari, cu o marjă medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acționari numai bărbați. Randamentul mediu este de 8,3%.

În top 300 de companii din România se află 60 de companii cu acţionariat majoritar feminin şi 7 companii cu acţionariat 100% feminin.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed