Centralele de apartament interzise! România va trebui să se adapteze


După ce numeroase țări din Uniunea Europeană le-au interzis deja, noi reguli pentru centralele termice de apartament ar putea să apară și în România, conformându-ne astfel practicilor europene.

Există chiar și un proiect în acest sens, aproximativ trei milioane de oameni folosind deja centralele termice de apartament. Țări precum Danemarca, Norvegia, Olanda sau Franța sunt exemple de state unde decizia a fost deja luată.

În România, inițiativa legislativă prevede ca noile clădiri construite să nu mai aibă centrale termice proprii pentru fiecare apartament, ci să existe una singură pentru scara de bloc, sau chiar pentru tot blocul. Inițiativa a fost luată pentru prima dată de Cluj-Napoca, discutându-se ca o astfel de interdicție să fie impusă pentru toate apartamentele noi construite.

Dacă țările enumerate își permit schimbarea de acest tip, România ar trebui să țină cont de situația în care se află. Doar 1% din încălzirea imobilelor este făcută cu resurse regenerabile, în mare parte având biomasă, gaz și termoficare pentru încălzirea imobilă. Din energia primară, doar 11% este regenerabilă, în rest fiind fosilă sau nucleară.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă.

Astfel, pentru a lua decizia finală, România ar trebui să își ia niște angajamente pentru a nu ajunge în situații greu de gestionat. Impunerile viitoare necesită un plan bine structurat.

Sursă foto: shutterstock.com

Redacția

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed