Exploatarea aurului este o afacere globală, cu sute de companii miniere care caută metalul prețios în zeci de țări.
Dar unde sunt exact cele mai mari mine de aur din lume?
Infograficul de mai sus utilizează date compilate din S&P Global Market Intelligence și rapoarte ale companiei pentru a cartografi primele 10 mine producătoare de aur în 2021.
Nota editorului: articolul folosește date de producție globală disponibile public de la World Gold Council pentru a calcula cota de producție a fiecărei mine. Procentele diferă ușor de cele calculate de S&P.
Cele mai bune mine de aur din 2021
Cele mai mari 10 mine de aur sunt situate în nouă țări diferite din America de Nord, Oceania, Africa și Asia. Împreună, au reprezentat aproximativ 13 milioane de uncii sau 12% din producția globală de aur în 2021.
Ponderea producției globale de aur se bazează pe 3.561 de tone (114,5 milioane de uncii troy) din producția din 2021, conform Consiliului Mondial al Aurului.
În 2019, cei mai mari doi mineri de aur din lume – Barrick Gold și Newmont Corporation – au anunțat o societate mixtă istorică care își combină operațiunile din Nevada. Corporația comună rezultată, Nevada Gold Mines, este acum cel mai mare complex minier de aur din lume, cu șase mine producând peste 3,3 milioane de uncii anual.
Mina Muruntau, deținută de stat din Uzbekistan, una dintre cele mai adânci operațiuni la cariera deschisă din lume, a produs puțin mai puțin de 3 milioane de uncii, făcând-o a doua cea mai mare mină de aur. Muruntau reprezintă peste 80% din producția totală de aur a Uzbekistanului.
Doar alte două mine — Grasberg și Olimpiada — au produs peste 1 milion de uncii de aur în 2021. Grasberg nu este doar a treia cea mai mare mină de aur, ci și una dintre cele mai mari mine de cupru din lume. Olimpiada, deținută de gigantul rus de minerit de aur Polyus, deține aproximativ 26 de milioane de uncii de rezerve de aur.
Polyus a fost recent încoronat cel mai mare miner în ceea ce privește rezervele de aur la nivel global, deținând peste 104 milioane de uncii de aur dovedit și probabil între toate zăcămintele.
Cât de profitabil este mineritul aurului?
Prețul aurului a crescut cu aproximativ 50% din 2016 și se apropie de maximul istoric de 2.000 USD/oz. Aceasta este o veste bună pentru minerii de aur, care au obținut marje de profit record în 2020. Pentru fiecare uncie de aur produsă în 2020, minerii de aur au luat în buzunar 828 USD în medie, semnificativ mai mare decât maximul anterior de 666 USD/oz stabilit în 2011.
În condițiile în care ratele inflației ating maximele deceniului în mai multe țări, exploatarea aurului ar putea fi un sector de urmărit, mai ales având în vedere statutul aurului ca acoperire tradițională împotriva inflației.
Sursă foto: istockphoto.com