Cele mai bune investiții în această perioadă se fac în IT, energie și bănci

stack of silver coins with trading chart in financial concepts and financial investment business stock growth


În cadrul sondajului privind cele mai bune investiții în a doua jumătate a acestui an realizat de XTB România, cumpărarea de acțiuni în companii IT listate pe piața de capital a fost cea mai populară alegere în rândul investitorilor și analiștilor.

Sectoarele energetic și bancar au fost, de asemenea, în fruntea listei de recomandări pe termen lung. Pentru cei care doresc un portofoliu mai diversificat, acțiunile guvernamentale și miniere, cum ar fi litiul, cobaltul și metalele prețioase, ar putea oferi randamente bune în actualul climat economic.

Nu în ultimul rând, sectoarele călătoriilor și construcțiilor au potențial de redresare și o perspectivă optimistă pentru investitori.

Potrivit lui Alin Comșa, fondatorul Artmark și investitor la bursă, domeniile care au avut o evoluție constantă în ultimele două decenii merită, în continuare, atenția investitorilor.

”Domenii economice precum cele care țin de IT – inteligență artificială, robotizare și automatizare – sau energia verde au adus reale creșteri și o anumită siguranță investițională. Cel mai probabil, domeniile acestea își vor menține trendul ascendent și în perioada următoare”, arată Alin Comșa.

Răzvan Topa, broker XTB România, confirmă potențialul sectorului de tehnologie a informației, la care adaugă sectorul energetic. ”Datele recente ne demonstrează că aceste două sectoare sunt printre cele mai populare și cu potențial de creștere ridicat. Este o perioadă foarte interesantă din punct de vedere investițional, pentru investitorii de toate tipurile – fie că sunt la început, fie că au experiență – deoarece condițiile macroeconomice oferă volatilitate și oportunități în piață”, subliniază Răzvan Topa.

Energia este bună pentru cei care caută dividende

Hidroelectrica și Nuclearelectrica promit să aducă beneficii investiționale, prima în ceea ce privește listarea la bursă, iar cea de-a doua în ceea ce privește planurile de investiții.

Antreprenorul Marius Mihalca atrage atenția că energia este în primul rând în atenția investitorilor care caută dividende, iar Fondul Proprietatea va primi venituri nerecurente din vânzarea Hidroelectrica, cu șanse mari de a obține un dividend special.

”Când analizez o acțiune, mă întreb, nu doar unde este acum, ci unde poate ajunge în cinci, zece, cincisprezece ani. Băncile sunt într-un con de umbră de mai bine de un an. Au obținut rezultate bune în 2022 și mă aștept la o inversare de trend până la finalul anului. Companii precum Banca Transilvania sau BRD ar trebui să fie în vizorul oricărui investitor”, adaugă Marius Mihalca.

Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, avertizează că, după șase luni de interes ridicat al investitorilor pentru tehnologie, în special pentru inteligența artificială, piața și-a frânat entuziasmul pentru noile evoluții din sectorul IT, iar unele dintre acțiunile care au câștigat tracțiune în acest an (Google și Microsoft) ar putea cunoaște o fază de ajustare.

”Sectorul operatorilor din turism, cu sisteme de rezervări online, și al liniilor aeriene (în SUA, alături de cele mai vizibile din segmentul low-cost din Europa) ar putea beneficia de apetitul ridicat pentru vacanțe și destinații noi. În plus, titlurile din sectorul minier, pentru litiu, cobalt sau metale prețioase ar putea să fie abordate cu mai mult curaj”, punctează consultantul XTB România.

O perioadă bună de acumulare pentru portofoliul ETF 

Consultantul financiar Valentin Nedelcu este de părere că perioada actuală de scăderi pe piețele de capital este benefică pentru anumite categorii de investiții.

”Este o perioadă bună de acumulare pentru portofoliile de instrumente cu venit fix (ETF), care să le cuprindă atât pe cele de acțiuni, cât și obligațiunile de stat. De asemenea, sunt șanse bune ca acțiunile de tehnologie și mai ales cele cu o capitalizare de piață relativ mică să continue să performeze bine și în a doua parte a anului”, arată fondatorul platformei Știința Banilor.

Investitorul Dan Sulica remarcă, de asemenea, oportunitățile pe care le prezintă ETF-urile și obligațiunile de stat într-un mediu cu o inflație încă ridicată, deși în scădere.

”Cred ca atât ETF-urile internaționale de obligațiuni, cât si titlurile de stat din România (ajunse deja la dobânzi consistente), vor avea de câștigat de pe urma plafonării dobânzilor băncilor centrale și chiar a scăderii acestora, atunci când va avea loc”, consideră consultantul financiar.

În a doua jumătate a anului, se așteaptă ca sectoarele și companiile care au transferat inflația în prețurile bunurilor și serviciilor comercializate mai târziu în cursul anului să înregistreze creșteri.

”Un exemplu poate fi sectorul materialelor de construcții, care va reîncepe avansul după ce ratele de dobânda se vor înscrie pe un trend descendent și se reia creditarea. Implicit, dezvoltatorii imobiliari importanți care au avut proiectele majore blocate vor începe construcțiile”, subliniază consultantul de investiții Cristian Istrătescu.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed