Cea mai mică producție de porumb în ultimii 15 ani, în UE. România este cea mai afectată


Luna aceasta, USDA a revizuit în minus  producția de porumb a României cu 700.000 de tone, cel mai semnificativ declin al ultimei luni.

Producția de porumb a Uniunii Europene (UE) pentru anul de comercializare 2022/23 ar putea fi de numai 56,2 milioane de tone , cu 2,6 milioane  (4%) mai mică față de estimările USDA de luna trecută, cu 14,8 milioane de tone (21 %) mai mică decât recolta anului trecut și cu 15% sub media ultimilor cinci ani, indică ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Este cea mai mică producție a ultimilor 15 ani, iar România și Franța au contribuit cel mai mult la această scădere.

„Recoltarea porumbului continuă în toată Europa, iar agențiile naționale raportează producții mai mici în întreaga Europă. Căldura extremă și seceta severă din multe dintre principalele regiuni producătoare de porumb au creat o situație foarte dificilă. În timpul primăverii și verii, precipitațiile au fost minime, iar căldura a fost intensă. Ambele au contribuit la cea mai mică recoltă de porumb din UE din anul de recoltă 2007/2008 și la cel mai mic randament de porumb din anul de recoltă 2012/13. Suprafața mai mică a fost cauzată de fermierii care au transformat suprafața de porumb în siloz. În plus, randamentele scăzute au dus la o recoltă dezamăgitoare. Se estimează că Franța, cel mai mare producător din UE, va recolta 11,3 milioane de tone, cea mai mică recoltă din ultimii peste 10 ani”, spun analiștii USDA.

Pierdem 700.000 de tone de porumb anul acesta

Luna aceasta, USDA a revizuit în minus  producția de porumb a României cu 700.000 de tone, pe cea a Bulgariei cu 600.000 de tone și pe cea a Ungariei cu alte 600.000 de tone. Raportat la anul trecut, vorbim despre o scădere a producției locale cu 4,7%, cea mai mare din UE, în coondițiile în care doar Franța a mai fost așa de rău afectată (minus 4%).

Din datele Ministerului de resort, au fost afectate de secetă 363.739 de hecatre de porumb, adică 14,7% din cele 2,46 de milioane cultivate.

Din datele Institutului Național de Statistică, anul trecut, România a produs peste 14,8 milioane de tone de porumb de pe o suprafață de 2,5 milioane de hectare Aplicând o reducere de aproximativ 5%, reiese că 2023 va aduce doar 14,1 milioane de tone, adică cu aproximativ 700.000 de tone mai puțin.

România este cel mai mare cultivator de porumb boabe din Uniunea Europeană, astfel că, anul trecut, o pătrime din suprafața europeană cultivată cu porumb era în țara noastră.

 

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed