Ce sume a câștigat statul din dereglematarea pieței energetice


În primele nouă luni, statul a încasat în contextul dereglementării pieței între 1 și 15 miliarde de lei doar de la companiile energetice supraimpozitate.

Pe lângă acestea, există venituri suplimentare din dividende și impozit pe profit, care este rezultatul câștigurilor extraordinare realizate de industrie, precum și venituri suplimentare din TVA și GST.

Potrivit calculelor experților, în contextul crizei, statul român poate primi circa 50 de miliarde de lei din venituri suplimentare aferente companiilor energetice pe tot anul 2022. Pe de altă parte, conform ultimelor informații oficiale, ANRE verifică și trimite decontări de circa 5 miliarde de lei furnizorilor care solicită scheme de compensare și plafonare.

Deși rapoartele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nu precizează suma exactă pe care statul o încasează de la companiile energetice supraimpozitate, acestea conțin indicii oficiale importante în contextul dereglementării pieței, care se regăsesc în documentele guvernamentale.

În prima jumătate a anului 2022, veniturile din alte taxe și TVA (secțiunea bugetară pentru „plata” veniturilor din suprataxă) sunt de 9,25 miliarde lei.

Față de anul precedent, acestea au înregistrat o creștere semnificativă de 7 miliarde lei din cauza:

  • evoluției încasărilor de la bugetul de stat din impozite pe venituri suplimentare, ca urmare a dereglementării prețurilor în sectorul gazelor (+ 5 miliarde lei)
  • noului impozit pe veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică conform Legii nr. 259/2021 (+ 2 miliarde lei).

În trimestrul III, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii s-au ridicat la aproximativ 4 miliarde de lei. Față de 2021, statul a primit un venit suplimentar de 2,7 miliarde lei din cauza:

  • impozitului suplimentar pe venit datorat dereglementării prețurilor în industria gazelor naturale (+1,6 miliarde lei)
  • impozitului (+1,1 miliarde lei) impus pe veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică conform Legii nr. 259/2021.

Economiștii UniCredit se așteaptă ca veniturile suplimentare colectate de stat să acopere aproximativ 70% din suma pe care o va deconta pe fondul crizei energetice.

”În vreme ce costul compensărilor și a transferurilor către companiile energetice ar putea fi de circa 5% din PIB, veniturile suplimentare colectate de la companiile energetice ar putea depăși 50 de miliarde de lei (3,6% din PIB) și, prin urmare, ar permite guvernului să mențină deficitul bugetar la circa 6% din PIB în 2022”, arată specialiștii UniCredit Bank.

 

 

Sursă: cursdeguvernare.ro

Foto:

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed