Ce măsuri au luat alte state UE în lupta cu prețul carburanților


Deocamdată, Guvernul român a adoptat în 18 mai o subvenție de 0,5 lei / litrul de motorină pentru transportatori și fermieri. Circa 3.000 de companii din domeniu ar urma să primească 300 de milioane de lei.

În schimb, alte guverne au fost mai prompte, chiar dacă pe perioade scurte de timp.

Ungaria– Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili, dar grupul energetic maghiar MOL a cerut retragerea graduală a plafonării preţurilor la benzină şi motorină pentru a nu pune în pericol siguranţa aprovizionării pe termen lung.

În replică, a fost introdusă vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu înmatriculate în străinătate, ceea ce a atras amenințarea cu infringement din partea Comisiei Europene.

Preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,21 euro) pe litru la benzinării.

Cehia – După invazia rusă în Ucraina, guvernul ceh a suspendat taxele de drum pentru mașini, autobuze și camioanele până la 12 tone, ca și obligația de a adăuga componenții bio costisitori  la benzină și la motorină.

Polonia – Deja din ianuarie, a fost redusă TVA la motorină până la 8%, de la 23% pentru o perioadă de 6 luni.

SloveniaGuvernul Sloveniei a decis să plafoneze, începând de la jumătatea lunii martie, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, pentru o lună. După o încercare de a renunța la plafonare, în 11 mai a reintrodus-o pentru 3 luni, fixând prețurile la 1,560 euro / litru de benzină și la 1,668 euro / litru la motorină. Prețurile angro au fost fixate la 1,540 respectiv 1,648 euro/litru.

Croația și SerbiaDe la începutul lunii februarie, guvernul croat a plafonat prețul benzinei standard la echivalentul (de atunci) a 1,516 euro / litru și la 1,505 euro / litru de motorină. Tot de atunci, în Serbia prețurile au rămas plafonate la echivalentul a circa 1,73 euro / litru, la cursul din acel moment. Apoi, la începutul lunii următoare Serbia a redus accizele cu 20%, pentru 30 de zile.

GermaniaÎn 25 martie, s-a decis reducerea taxelor cu 30 de eurocenți pentru benzină și cu 14 eurocenți pe motorină, pentru 3 luni.

Franța – A fost introdusă o reducere la pompă de 15 eurocenți pe litru, iar pentru transportatori a fost rezervat un buget de granturi de 400 de milioane de euro.

Italia – Până la 8 iulie este în vigoare o reducere a accizelor de 30 de eurocenți la benzină motorină și GPL. Transportatorii beneficiază de o deducere a taxelor de 28% la achizițiile de motorină din primul trimestru.

Olanda – Au fost reduse accizele cu 21% la benzină și la motorină de la 1 aprilie, pentru tot restul anului.

Spania – Sectorul transporturilor va fi, până la 30 iunie, principalul beneficiar a unei reduceri de 20 de cenți pe litru, din care 15 cenți vor fi acoperiți de stat și 5 cenți de companiile petroliere. Pentru luna aprilie a fost decisă și o rambursare parțială a taxei pe emisii.

Portugalia – Până la 30 iunie va funcționa un mecanism de rambursare a TVA și a taxelor pe emisii care au rezultat din scumpirea combustibililor. Și a fost majorat voucher-ul pentru folosirea cardului la plata la pompă de la 5 euro, la 20 de euro.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed