Ce mașini vor putea fi duse la casat în schimbul stimulentului de 3.000 de lei


În curând, cei ce scot din circulație vehicule poluante și mai vechi de 15 ani vor putea cere de la primăria de care aparțin, în cadrul unui nou program Rabla, numit Rabla Local, un stimulent de casare în valoare de 3.000 de lei, sumă ce va putea fi cheltuită după bunul plac, fără să existe obligația cumpărării unei mașini noi. Cu condiția respectării caracteristicilor amintite, la casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.

Regulile noului program Rabla, care se alătura celor deja existente, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus, se găsesc în Ordinul nr. 2.261/2022 al Ministerului Mediului.
Mai exact, ghidul de finanțare al programului Rabla Local stabilește că cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi și poluante, adică cu normă de poluare mai mică sau egală cu Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.
Autovehiculele care vor putea fi casate prin programul Rabla Local sunt mașinile mici (cu cel mult opt locuri), microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune), autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte – destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) și autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale), ultimele două de până la 3,5 tone.

În mod evident, vehiculele menționate trebuie să îndeplinească condiția vârstei (mai mare de 15 ani) și a normei de poluare (Euro 3 sau mai mică).

Pentru a putea cere cei 3.000 de lei, proprietarul mașinii vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Suma obținută poate fi cheltuită după cum dorește fiecare, adică beneficiarul nu va fi obligat s-o folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. Totuși, beneficiarii vor avea o interdicție, și anume nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Sursă foto: promotor.ro
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed