Cu nevoia combaterii schimbărilor climatice în creștere, tot mai multe companii și guverne acordă prioritate surselor de energie regenerabile. În 2021, 18 milioane de persoane lucrau în sectorul energetic la nivel global, o industrie care se preconizează că va crește la 26 de milioane până în 2050. Deși 9,5 milioane de locuri de muncă ar putea fi potențial pierdute în tranziția către o energie mai ecologică, procesul nu va crea șomaj în masă, potrivit unui studiu publicat în revista One Earth. În schimb, va crea 17,4 milioane de locuri de muncă suplimentare în domeniul energiei regenerabile.
“Cea mai mare creștere pe care o observăm este în producția de echipamente pentru energiile regenerabile, cum ar fi turbinele eoliene, panourile solare fotovoltaice etc., precum și în instalarea și întreținerea acestor tehnologii”, a declarat pentru Yahoo Finance Dr. Johannes Emmerling, om de știință la Institutul European pentru Economie și Mediu. (El a fost co-autor al studiului).
Principalul motiv se datorează “tehnologiei mult mai granulare”, care va necesita cantități mari de materiale, spațiu și întreținere “per GW [gigawatt] de capacitate instalată”, a spus el, adăugând că aceste locuri de muncă ar putea fi mai numeroase decât cele pierdute de 2-3 ori.
Tehnicienii de turbine eoliene au câștigat un salariu mediu de 56.260 de dolari în 2021, iar jobul tipic necesită un certificat, dar nu o diplomă universitară. Statele cu cea mai mare rată de angajare a tehnicienilor de turbine eoliene sunt Texas, California și Oklahoma.
Instalatorii de instalații solare fotovoltaice au fost, de asemenea, citați ca fiind unul dintre locurile de muncă cu cea mai rapidă creștere în America. Acest loc de muncă necesită, de obicei, o diplomă de liceu și este plătit cu 47.670 de dolari pe an. California, Texas și Arizona sunt statele cu cei mai mulți instalatori de instalații fotovoltaice solare.
Și alte ocupații au luat avânt. De exemplu, producătorii de automobile care retehnologizează și construiesc uzine pentru vehicule electrice au promis crearea de locuri de muncă pe partea cealaltă a investiției lor.