Nu mai puțin de 6 miniștri au făcut parte, în perioada 21-23 decembrie 2022, din desantul guvernamental românesc, condus de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la vizita oficială în Republica Coreea (Coreea de Sud), pentru a lua pulsul unei cooperări economice ample și pentru parteneriate pe filiera România-Coreea de Sud-Sua. Delegația guvernamentală a fost însoțită și de un grup de parlamentari, condus de Marcel Ciolacu, scrie Curs de Guvernare
Din delegația guvernamentală care l-a însoțit pe premier au făcut parte:
Sorin Grindeanu – vicepremier și ministru al transporturilor,
Sebastian Burduja – ministrul cercetării, inovării și digitalizării,
Florin Spătaru – ministrul economiei,
Virgil Popescu ministrul energiei,
Angel Tîlvăr – ministrul apărării naționale,
Ligia Deca – ministrul educației,
Cosmin Ghiță – directorul general al Nuclearelectrica SA.
Totodată, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a condus o delegație parlamentară din care au făcut parte deputatul PSD Alfred-Robert Simonis, lider al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, deputatul Eugen Bejinariu, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale.
Scopul vizitei la Seul – a 10-a economie a lumii
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și ceilalți membri ai delegației au avut mai multe întâlniri cu oficiali coreeni și au vizitat mai multe companii din zona de energie, industria de apărare, investiții și educație.
Scopul principal al delegației române în Coreea de Sud a fost atragerea investițiilor coreene în economia locală.
Înainte de vizita oficială, premierul Ciucă declara că este optimist că întrevederile din țara asiatică, a zecea economie a lumii și singura țară asiatică cu care România colaborează în cadrul unui Parteneriat Strategic, vor contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale și la evidențierea unor oportunități noi.
”Este ceea ce am discutat în luna septembrie cu omologul sud-coreean, Han Duck-soo. Mă bucur că avem ocazia acum să susținem cele discutate atunci cu idei concrete de impulsionare a cooperării bilaterale, în măsură să consolideze încrederea în economia României pe care au manifestat-o până acum partenerii noștri sud-coreeni” a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, înainte de plecarea spre Coreea.
Un alt obiectiv a delegației a constat în dezvoltarea relațiilor economice, în contextul în care schimburile comerciale cu a zecea economie a lumii au depășit anul trecut valoarea de un miliard de dolari, România înregistrând un deficit de circa 173 de milioane.
Până în martie 1990, nu au existat relaţii comerciale directe între România şi Republica Coreea. După o perioadă iniţială de creştere, între 1992 şi 1997, schimburile comerciale bilaterale au intrat în declin, înregistrând valori minimale în perioada 1998–2001.
Ulterior, a fost reluată evoluţia pozitivă, anul 2011 fiind primul din istoria schimburilor bilaterale când s-a depăşit volumul total de 1 miliard de dolari, grație parteneriatului strategic pe care România îl are din 2008 cu Coreea de Sud.
K-EXIM Bank și Korea Hydro Nuclear Power, invitate să investească în domeniul nuclear și construcția de hidrocentrale
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, pe Facebook, că a avut discuţii, cu ocazia vizitei în Coreea de Sud cu reprezentanţii K-EXIM Bank despre cooperare în vederea dezvoltării programului nuclear românesc, în construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi în proiectul SMR-uri-lor.
„Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o ţară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, şi prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic şi sectorial”, a transmis premierul României, Nicolae Ciucă.
La rândul său, Virgil Popescu a precizat că a lansat invitația către KHNP de a se implica în proiectul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă.
„De asemenea, i-am invitat să investească și în proiectele de construcție a hidrocentralelor alături de Hidroelectrica”, a mai anunțat Virgil Popescu.
Portul Busan – model pentru dezvoltarea portului Constanța
”Alături de premierul Nicolae Ciucă, am arătat că România este interesată în dezvoltarea unor proiecte economice majore alături de marile companii coreene în domenii esențiale precum transporturile, energia, industria IT&C și semiconductorii. De altfel, importante concerne coreene sunt investitori de capital în proiectul american NuScale, al reactoarelor modulare pe care România urmează să le instaleze în câțiva ani”, a anunțat și Marcel Ciolacu.
Șeful Camerei Deputaților a efectuat o vizită în portul Busan, unde s-a întâlnit cu membrii din conducerea Autorității Portului pe tema dezvoltării și modernizării unui asemenea obiectiv strategic important.
„Vrem să învățăm din expertiza managerilor coreeni, printre cei mai buni din domeniu în lume! Know-how-ul este esențial pentru Portul Constanța, – devenit punct strategic în comerțul internațional cu cereale pe fondul conflictului din Ucraina – în vederea transformării lui într-un hub pentru comerțul dintre Europa și Asia”, a menționat Marcel Ciolacu.
Totodată, România urmărește inclusiv să cumpere tehnică militară din Coreea de Sud, însă rămâne de văzut cum vor decurge negocierile după vizitele realizate de oficialii români la companii importante din sectorul industriei de apărare din Coreea.
Relațiile dintre cele două țări s-au intensificat în ultimele luni, după ce în noiembrie a fost semnată o nouă scrisoare de intenție privind achizițiile militare, oficialii din domeniu au discutat despre producția de echipamente militare în România, implicit transferul de tehnologie, întrucât industria de apărare din această țară utilizează standardele NATO.
Totuși, rămâne un semn de întrebare referitor la rolul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, agenție aflată în coordonarea premierului Nicolae Ciucă, având în vedere că noul președinte al Agenției, Rareș Burlacu, nu a făcut parte din delegația română la Seul.
Cum au evoluat schimburile comerciale în ultimii 5 ani
Dacă în 2018 România importa din Coreeea de Sud bunuri în valoare de 411 milioane de euro, exporturile se cifrau sub 200 de milioane de euro (195,8 mil. euro), conform datelor INS, analizate de CursdeGuvernare.
Anul trecut, importurile realizate de România din Coreea de Sud se cifrau la 516,5 mil. euro, în creștere cu 5,3% față de anul precedent, în timp ce exporturile României s-au majorat cu 63%, de la 226,3 mil. euro, nivel raportat pentru 2020, la aproape 370 mil. euro anul trecut.
Datele comerţului exterior celor 2 ţări sunt înregistrate, în valoare diferită, de statisticile aferente.