Pe baza datelor din trecut și a informațiilor obținute de la oameni din sistem am putut să calculăm câteva valori aproxomative, din care rezultă un lucru cert: dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.
Am ales luna ianuarie, în teorie cea mai friguroasă din an, iar calculele noastre, bazate pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite arată în felul următor:
- Un apartament de două camereși două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.
- Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.
- Un apartament de patru camereși patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.
- O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.
Gazul pentru termoficarea din București are prețul plafonat
Potrivit ultimelor reglementări, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în Bucurețti plătesc gazele la un preț plafonat. Gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mmult sub prețul de piață. Și, de fapt, și semnificativ sub prețul plafonat pe care îl plătește și populația care se încălzește cu centrale de apartament – 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe.
Sursă foto: istockphoto.com