Cât de fericită este omenirea în 2022? O lumină strălucitoare în vremuri întunecate


Raportul World Happiness 2022 dezvăluie o lumină strălucitoare în vremuri întunecate. Pandemia a adus nu numai durere și suferință, ci și o creștere a sprijinului social și a bunăvoinței. Pe măsură ce luptăm împotriva bolilor și a războiului, este esențial să ne amintim dorința universală de fericire și capacitatea indivizilor de a se sprijini reciproc în momente de mare nevoie.

Ce îi face pe oameni fericiți cu adevărat?

Nivelurile de fericire depind de o serie de factori, inclusiv securitatea financiară, percepția asupra sprijinului social, sentimentele de libertate personală și multe altele. Această hartă extrage date din Raportul World Happiness 2022 pentru a descoperi scorurile medii de fericire a 146 de țări. Acesta arată scorurile medii din 2019 până în 2021 și evidențiază care țări sunt cele mai fericite – sau cele mai nefericite – și de ce.

Cum se măsoară fericirea?

Înainte de a aprofunda, să ne referim pe scurt la modul în care sunt măsurate nivelurile de fericire în acest raport. Cifrele afișate reprezintă datele sondajului de la mii de respondenți pentru fiecare țară, cărora li se cere să-și evalueze bunăstarea subiectivă (scorul fericirii) folosind întrebarea de la scara vieții Cantril. Pentru mai multe informații despre metodologie și note tehnice, accesați aici.

Raportul face, de asemenea, o analiză de regresie pentru a analiza modul în care scorurile de fericire ar putea fi explicate, analizând factorii tangibili și intangibili care ar putea lua în considerare:

  • Suport social
  • Speranța de viață
  • Libertatea de a face alegeri de viață
  • Generozitate
  • PIB-ul pe cap de locuitor
  • Percepții despre corupție
  • Afecte pozitive și negative

Raportul ia considerații speciale pentru a urmări modul în care COVID-19 a afectat aspecte ale vieții noastre de zi cu zi și modul în care a afectat nivelul de fericire la nivel global.

Fericirea la nivel mondial are un scor mediu de 5,6, ceea ce reprezintă o ușoară îmbunătățire față de raportul de anul trecut. Mai jos, aflăm nivelul de fericire pentru fiecărei regiuni.

America de Nord Dispoziție actuală: fericit (6,3)

La fel ca anul trecut, Canada se află pe primul loc ca cea mai fericită țară din America de Nord. Cu toate acestea, a pierdut ceva teren în clasamentul global, plasându-se pe locul 15 în acest an, comparativ cu locul 14 în anul anterior. În schimb, SUA au urcat trei locuri în raportul din acest an și s-au clasat puțin sub Canada, cu un scor de 6,97 (7,0 după rotunjire).

Republica Dominicană se află pe ultimul loc în regiune. În timp ce Republica Dominicană a cunoscut o creștere economică impresionantă în ultimii 25 de ani, țara a fost puternic lovită de pandemia globală – în 2020, aproximativ 270.000 de oameni au căzut în sărăcie, iar economia încă se luptă să-și atingă nivelurile pre-pandemie.

America de Sud Dispoziție actuală: conținut (5,8)

Uruguay își păstrează primul loc ca cea mai fericită țară din America de Sud. Ea continuă să se claseze pe primul loc pe listă din cauza veniturilor sale mari pe cap de locuitor, a nivelurilor relativ scăzute de sărăcie și a clasei de mijloc puternice. Deși Uruguay nu a fost imun la impactul COVID-19, țara a reușit să treacă fără probleme la învățarea online și a fost prima țară din regiune care a redeschis școlile.

În Raportul Fericirii Mondiale de anul trecut, Columbia a fost cea mai bună țară din regiune. Dar în acest an, a coborât cu 14 locuri în clasamentul global, făcând-o țara cel mai puțin îmbunătățită. În timp ce Columbia a făcut pași semnificativi în direcția creșterii sărăciei extreme în ultimele câteva decenii, are încă unul dintre cele mai ridicate niveluri de inegalitate a veniturilor din America Latină. 

Europa Dispoziție actuală: fericit (6,5)

Finlanda nu este doar cea mai fericită țară din Europa, dar ocupă și primul loc ca cea mai fericită țară din lume, pentru al cincilea an la rând. Finlanda este una dintre cele cinci țări nordice care se plasează în top 10. Danemarca ocupă locul doi, urmată de Islanda pe locul trei.

România a fost cea mai bună țară din Europa, urcând cu 18 locuri în clasamentul global de la raportul de anul trecut. În ultimul deceniu, țara a înregistrat una dintre cele mai semnificative creșteri economice din Uniunea Europeană și a reușit să revină rapid din recesiunea declanșată de COVID-19.

Ucraina se află pe ultimul loc, ceea ce o face cea mai nefericită țară din Europa. Ucraina s-a confruntat cu provocări continue de când Revolta de la Maidan a atins apogeul în 2014. Evenimentele din țară s-au înrăutățit recent, când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022. Ca urmare a conflictului, peste 3 milioane de oameni au fugit din țară.

Orientul Mijlociu și Asia Centrală Starea de spirit actuală: este complicată (5.2)

Turkmenistanul este cea mai îmbunătățită țară din regiune, urcând cu 19 locuri în clasamentul global de la raportul de anul trecut. Impulsul țării ar putea fi explicat prin creșterea economică rapidă din ultimii ani. În 2021, PIB-ul țării a crescut cu aproximativ 6,3%.

În ultimii doi ani, Libanul se confruntă cu o serie de crize. În 2020, COVID-19 a provocat o criză economică care a fost clasată drept una dintre cele mai grave 10 crize economice de la mijlocul secolului al XIX-lea. Și pe 4 august 2020, o explozie masivă de nitrat de amoniu a lăsat capitala țării, Beirut, în ruine.

Asia de Est și Oceania Dispoziție actuală: neutru (5,6)

Notă: întrucât raportul acoperă doar 146 de țări, „Oceania” se referă doar la Australia și Noua Zeelandă în acest caz.

În raportul din acest an, China a urcat cu 12 locuri în clasamentul global, devenind cea mai îmbunătățită țară din Asia de Est și Oceania. Guvernul chinez a identificat recent „prosperitatea comună” drept o prioritate de top și a făcut numeroase schimbări de politică în efortul de a combate inegalitatea și eradica sărăcia.

Pe de altă parte, Thailanda s-a îmbunătățit cel mai puțin din regiune, probabil din cauza impactului semnificativ pe care COVID-19 l-a avut asupra economiei țării. În 2020, creșterea economică a scăzut cu 6,1% în Thailanda – cea mai proastă contracție a țării de la criza financiară asiatică din 1997. Nu este de așteptat ca economia Thailandei să revină la nivelurile pre-pandemie până în 2023.

Africa Dispoziție actuală: nefericit (4,5)

Cu un scor regional de 4,5, Africa se clasează drept cea mai nefericită regiune din lume. Zimbabwe rămâne cea mai nefericită țară din regiune, deoarece continuă să se lupte cu un nivel ridicat de sărăcie. În 2021, aproximativ 6,1 milioane de oameni trăiau sub pragul internațional al sărăciei.

Mauritius rămâne cea mai fericită țară din regiune, probabil din cauza nivelurilor sale relativ ridicate de venit. Merită remarcat faptul că Mauritius a devenit o țară cu venituri mari în iulie 2020, dar a revenit la statutul de venit mediu-superior în 2021 din cauza pandemiei globale.

Suntem în al treilea an în care ne confruntăm cu pandemia de COVID-19 și este clar că țările din întreaga lume sunt încă afectate de impactul devastator asupra sănătății, social și economic al pandemiei. Nu este clar când lucrurile vor reveni pe deplin la normal, dacă vreodată. Dar, partea bună este că țările dau încet semne de redresare.

Nota editorului: am ajustat secțiunea „Cum se măsoară fericirea” a acestui articol pentru a reflecta mai bine metodologia utilizată în Raportul Fericirii Mondiale.

 

Sursă foto: istockphoto.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed