Cât costă găzduirea Jocurilor Olimpice?


Sfera de aplicare a Jocurilor Olimpice s-a extins drastic.

În urmă cu peste un secol, primele jocuri moderne au avut aproximativ 280 de sportivi care concurează din 12 țări diferite – în prezent, peste 10.000 de sportivi din peste 200 de țări participă la acest eveniment atletic prestigios. Pe măsură ce jocurile au crescut în amploare și dimensiune, la fel a crescut și costul punerii lor în joc.

Cât costă găzduirea Jocurilor Olimpice? De-a lungul anilor, prețul final a variat foarte mult de la oraș la oraș. Iată o privire asupra costului estimat de găzduire a jocurilor (atât vara, cât și iarna) începând cu 1998.

Costul estimat al găzduirii Jocurilor Olimpice, în funcție de oraș

O cheltuială majoră pentru un oraș gazdă este construirea infrastructurii pentru a sprijini turismul și traficul generat de jocuri.

De exemplu, când Sochi a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 2014, orașul a cheltuit aproximativ 50,7 miliarde de dolari pe infrastructură care nu are legătură cu sportul – aproximativ 85% din bugetul său total.

Desigur, speranța este că infrastructura care nu are legătură cu sportul va aduce beneficii orașului gazdă pe termen lung, astfel încât țările raționalizează costurile.

Dar, de asemenea, facilitățile legate de sport costă o avere de construit și adesea nu sunt utilizate odată ce jocurile s-au încheiat. De exemplu, stadionul național din Beijing a costat 460 de milioane de dolari pentru a fi construit inițial, fiind necesare milioane pentru a-l întreține în fiecare an. 

Impactul economic al găzduirii Jocurilor Olimpice tinde să fie mai puțin pozitiv decât se anticipa. Deoarece majoritatea orașelor au ajuns să cadă masiv în datorii după găzduirea jocurilor.

Sursă foto: unsplash.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed