Bursele europene au închis în urcare în ultima zi din acest an


Acțiunile europene au închis joi în creștere, în ultima zi cu program normal de tranzacționare din acest an, investitorii sperând că ar putea să nu fie necesare noi restricții pentru a lupta împotriva pandemiei în noul an, dar o creștere a numărului cazurilor de Covid-19, din cauza variantei Omicron, a limitat câștigurile, transmite Reuters.

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 0,3%, fiind în creștere pentru a doua săptămână consecutivă, cele mai mari creșteri fiind înregistrate de sectorul tehnologiei, asistența medicală și acțiunile companiilor de călătorie.

Majoritatea burselor europene, inclusiv indicii DAX din Germania, CAC 40 din Franța, IBEX din Spania și FTSE 100 din Londra, sunt pe cale să înregistreze câștiguri pentru a doua săptămână consecutiv. Cu toate acestea, riscurile unor decizii ferme ale băncilor centrale cu privire la creșterea presiunilor inflaționiste și preocupările persistente cu privire la un salt recent al cazurilor globale Omicron au limitat câștigurile.

Banca Centrală Europeană este aproape de a-și îndeplini ținta de inflație de 2% pe termen mediu și poate anula stimulentele mai repede decât era planificat, dacă creșterea prețurilor continuă să depășească așteptările, a declarat șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, unui ziar german.

”Traderii continuă să ignore știrile despre numărul în creștere al pacienților cu varianta Omicron… Este îngrijorător faptul că numărul de cazuri este mare, dar ratele scăzute de spitalizare determină starea de spirit pe piețe”, a spus David Madden, analist la Equiti Capital.

Indicele spaniol IBEX a crescut cu 0,5%, chiar dacă datele semnal au arătat că prețurile de consum din Spania au crescut în decembrie cu 6,7% față de aceeași lună a anului trecut, cel mai rapid ritm anual al inflației din 1989.

Indicele UBEX a consemnat performanțe inferioare regiunii în 2021, cu un avans de aproape 8%, în comparație cu creșterea de 22% a STOXX 600.

Indicele francez CAC 40 a crescut cu 29,2% până în prezent, eclipsând câștigurile STOXX 600, susținut de speranțele unei redresări economice, care au stimulat acțiunile producătorilor de bunuri de lux, chiar dacă perspectiva pentru cererea din Asia rămâne sumbră în noul an.

Mai multe burse europene vor fi închise vineri, inclusiv cele din Italia, Germania și Spania, în timp ce bursele din Paris și Londra vor avea program scurt în ultima zi din an.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed