Bursa Română de Mărfuri (BRM) intră pe piața energiei din Republica Moldova


Bursa Română de Mărfuri (BRM), pe care este tranzacționat peste 70% din consumul intern de gaze naturale, a înființat o siubsidiară în Republica Moldova, BRM East Energy, compania urmând a se ocupa, începând cu 1 ianuarie 2022, cu realizarea unor platforme pe care vor putea fi tranzacționate atât gaze, cât și energie electrică, cu accent pe piața de echilibrare a sistemului de gaze de peste Prut.

Președintele BRM, Gabriel Purice, a precizat pentru ICIS că instituția care o conduce cooperează cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ca și cu reprezentanții Comunității Energetice, în vederea finalizării cadrului legal necesar activității de echilibrare.

După clarificarea aspectelor care țin de reglementare, BRM East Energy va putea opera piața de echilibrare, dar și alte piețe de gaze, precum cea pentru ziua următoare (PZU), cea intrazi, lunare, trimestriale și anuale.

Piața de energie electrică din Republica Moldova este dominată de un furnizor important în Transnistria. Concurența pe piața gazelor este, de asemenea, scăzută, însă șeful BRM este încrezător că s-ar putea dezvolta, deoarece Moldova este acum interconectată cu România și Ucraina prin coridorul transbalcanic și prin gazoductul Iași-Ungheni cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

„BRM va contribui la întărirea securității energetice în Republica Moldova, ajutând la formarea celui mai bun preț pentru consumatorul final, iar în acest fel, la prevenirea oricăror crize pe piața de energie. Dorim să întindem o mâină de sprijin autorităților naționale la formarea și consolidarea unei piețe concurențiale a energiei și electricității, oferind mecanisme transparente și nediscriminatorii la achiziționarea și comercializarea de produse energetice. Avantajul major al tranzacționării transparente a energiei pe o piață reglementată este că prețurile se fixează în funcție de cerere și ofertă, iar informațiile despre participanții la piață și volumele tranzacționate sunt accesibile publicului larg, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor finali, cetățeni sau întreprinderi”, a declarat Gabriel Purice, președinte al BRM.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed