BUGETUL 2022 – Pe repede înainte!


Comisiile parlamentare continuă să dezbată, miercuri, cu principalii ordonatori de credite, proiectul de buget de stat pentru 2022. Joi, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 vor intra în plenul Parlamentului, pentru dezbatere şi vot.

Reamintim că proiectul legii bugetului pe 2022 a fost aprobat luni de Guvern, după ce a stat în transparenţă decizională doar 36 de ore și a ajuns marți în Parlament pentru dezbateri.

Marți, multe dintre dezbateri au fost amânate de protestul AUR din fața Parlamentului, care a împiedicat mulți miniștri să participe la discuții.

În principal, proiectul legii bugetului au suferit doar câteva corecţii tehnice la articole, la propunerea Ministerului Finanţelor, şi o modificare cerută de PSD pentru a permite creşterea salariilor ceferiştilor. PSD a dorit eliminarea alineatelor 3, 8 şi 9 din articolul 47 din proiectul legii bugetului de stat. După cum scrie hotnews.ro, din motivarea parlamentarilor PSD se înţelege că anumite companii de stat nu pot să mărească salariul minim pentru că au costuri prea mari cu energia. Aşadar, odată cu modificarea articolului 47 ar urma să le poată mări. În realitate însă, aceste modificări oferă şi posibilitatea de creştere a salariilor angajaţilor CFR.

Corecţia tehnică cerută de Ministerul Finanţelor a fost pe articolul 43. Acesta prevede că ordonatorii pot să-şi introducă proiecte în cursul anului pe măsura ce primesc fonduri europene/donaţii.

Marți seară fuseseră aprobate bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Energiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Camerei Deputaţilor, Senatului, Consiliului Concurenţei, Curţii de Conturi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii Constituţionale a României, Consiliului Legislativ, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi și al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului.

Până joi, comisiile reunite de buget-finanţe vor întocmi și vor depune rapoartele de aprobare cu amendamente cu privire la Proiectul Legii bugetului de stat şi la Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Tot joi va avea loc ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, dar și votul final.

Sursă foto: Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed