Brexit-ul a stârnit dorul englezilor de UE


Înainte de referendumul din 2016 privind ieșirea din UE, sondajele de opinie au arătat în mod constant că, anterior, britanicii nu se gândeau prea mult la Uniunea Europeană. Dar un sondaj realizat de o echipă de la universitățile din Birmingham și Lancaster în rândul britanicilor care trăiesc în Europa și al cetățenilor UE rezidenți în Regatul Unit sugerează că Brexit a declanșat o schimbare profundă.

Aceste grupuri declară că s-au trezit reflectând profund asupra identității lor și a atașamentelor lor față de proiectul european. De asemenea, se pare că s-au politizat ca urmare.

Nu mai puțin de trei sferturi dintre cei 2.000 de respondenți ai sondajului au declarat că sunt fie extrem de atașați (36%), fie foarte atașați (39%) de UE. Au existat doar variații minore în acest sens între cele două grupuri. Sentimentele sunt mai puțin intense în ceea ce privește țările de origine și de reședință, majoritatea simțind un atașament “moderat”.

La nivelul ambelor populații, două treimi dintre respondenți au declarat că Brexitul le-a schimbat sentimentele față de UE. Le-a oferit o cauză comună în jurul căreia să se mobilizeze, dar a devenit, de asemenea, un punct central de identificare.

Această forță a atașamentului față de faptul de a fi european pentru majoritatea participanților a existat mai degrabă în paralel decât în contrast cu sentimentele lor de atașament față de țările de origine și de reședință.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed