Bogdan Putinică, Microsoft România: Suntem ultimii din Europa ca nivel de utilizare a tehnologiei, iar potențialul de creștere e enorm


Microsoft România vrea să lanseze anul viitor un program de educaţie în securitate cibernetică pentru elevii din 200 de licee, a spus pentru Economica.net, Bogdan Putinică, general manager al filialei locale a gigantului american. Potrivit acestuia, potențialul de creștere a economiei digitale în România este enorm, fiind pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește nivelul de utilizare a tehnologiei.

”Suntem în discuții cu Ministerul Educaţiei pentru a lansa anul viitor un program de cybersecurity în 200 de licee la nivel naţional, împreună cu 200 de profesori pe care îi vom pregăti să poată transmite mai departe aceste cunoştinţe”, a declarat Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România.

Potrivit acestuia, Microsoft România a pregătit deja anul acesta peste 800 de de specialiști din instituții private și din sectorul public, urmând ca alte 2.000 de persoane să fie instruite.

”În ultima perioadă am pregătit peste 800 de specialiști din instituții private și din sectorul public în aceste tehnologii și vom continua să facem acest lucru alături de statul român. Pregătim acum un alt program cu Fundația EOS România pentru 2.000 de specialiști”, a povestit, pentru Economica, Bogdan Putinică.

Aceste programe de educație în securitate cibernetică vin în contextul în care în România există puţine cunoştinţe în acest domeniu.

”Suntem ultimii din Europa ca nivel de utilizare a tehnologiei, ceea ce se traduce în lucruri practice și pragmatice. Una dintre strategiile noastre pentru România este valorizarea acestui potențial deosebit pe care îl are. Noi vedem România ca pe un hub regional, pentru servicii digitale și tehnologie. În România, Microsoft operează al doilea cel mai mare sit din Europa, avem aproape 2.000 de colegi, lucru care vorbește de la sine pentru încrederea pe care o avem în România și în potențialul de creștere de aici. Acest potențial poate nu ar fi real dacă nu ne întoarcem la ce am spus mai devreme: fiind ultimii din Europa, există în față un loc atât de mare de creștere. În România există loc de creștere enorm, țara are nevoie de tehnologie, iar rolul nostru ca lider de piață ne obligă și ne onorează, punându-ne în slujba țării. Suntem aici pentru a duce România în această călătorie către digitalizare pentru că sunt foarte multe lucruri de construit, de educat, de învățat, pentru a ajuta România să beneficieze de pe urma potențialului pe care tehnologiile, inclusiv ale noastre le pot aduce”, a explicat managerul.

„Doar 40% din companiile din România au o strategie de cybersecurity funcţională“

Securitatea cibernetică, dar și educația sunt unii dintre pilonii pe care se bazează strategia de dezvoltare a Microsoft pentru România.

”Noi aducem în România o abordare pe mai multe paliere. Primul, care este fundamental pentru România, îl reprezintă educația. Plecând de la bază, la formarea de specialiști, formarea de competențe primare, dar și avansate în securitate cibernetică într-un parteneriat foarte transparent și funcțional cu sectorul public, dar și cel privat”, spune Putinică.

Soluțiile de securitate cibernetică sunt esențiale pentru organizații, în condițiile în care companiile adoptă în mod constant noi soluții cloud, noi aplicații și tehnologii pentru a sprijini forța de muncă tot mai dinamică și nevoile de afaceri în creștere. În Europa, 1 din 8 companii a fost afectată de atacuri cibernetice, dar mai bine de jumătate dintre cele din Europa Centrală şi de Est nu au strategii complexe de securitate cibernetică. În cazul României, doar 40% dintre companii au o strategie de securitate cibernetică funcţională.

”În România, din analiza noastră, sunt 40% dintre companii care au o strategie funcțională pentru cyber security. Cuvântul cheie aici fiind funcțională pentru că în cazul unui dezastru, vrei să poți continua activitatea. Din păcate, 40% este un număr foarte mic. La nivel mondial, din ce vedem din date, vedem o creștere și o intensificare al atacurilor, în ultima perioadă de șase ori. Acest lucru se traduce într-un cost al atacurilor pentru economii, pentru companii, pentru statele afectate absolut astronomic, vorbim de trilioane de dolari, adică mii de miliarde. Impactul în următorii ani, 2025-2027, îl vedem la 10,5 trilioane de dolari”, reiterează Putinică importanța securității online.

De asemenea, în UE, una din opt companii sunt afectate de atacuri cibernetice, iar unul din cinci cetățeni europeni sunt afectați într-un fel sau altul de securitatea cibernetică. În principal, atacatorii vizează furtul de date și identități (circa 70%), lucru care apoi se duce în atacuri bancare, furturi monetare, blocări de infrastructură și altele.

În acest context, Bogdan Putinică spune că cererea companiilor românești pentru digitalizare a crescut în ultima perioadă.

”Este suficient să privim o dinamică primară a cifrelor de afaceri ale companiilor de tehnologie, inclusiv a noastră. Apetența pentru soluții digitale în România în ultimii doi ani și jumătate de pandemie a fost enormă. În primul rând pentru că toată lumea a realizat peste noapte că tehnologia îți permite să funcționezi în contextul în care nu mai poți să fi față în față cu clienții tăi, colegii tăi lucrează de acasă și interacțiunile fizice au fost dificile, ne-am îndreptat cu toții către tehnologie și avem exemple nenumărate: video call-uri, lucru de la distanță, inclusiv servicii pe care le-am consumat pentru prima dată ca țară, cum ar fi telemedicina. Avem exemple de astfel de implementări și de companii care aduc telemedicina în România absolut nemaipomenite. Asta cred că vorbește de la sine despre potențialul și deschiderea pe care, cel puțin noi, le-am văzut în ultimii doi ani din acest punct de vedere. Foarte multă lume s-a îndreptat către tehnologie, pur și simplu ca un salvator de business, ceea ce tehnologia a și livrat”, adaugă reprezentantul companiei.

 

 

 

 

Sursă foto: republica.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed