BNR majorează cu 1% dobânda cheie


Banca Națională a României a majorat miercuri dobânda cheie până la 4.75%, cu un punct procentual față de nivelul anterior și peste așteptările analiștilor. BNR încearcă să limiteze inflația, ajunsă la două cifre. Ratele la credite, deja mărite, s-ar putea dubla față de nivelul de anul trecut.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în ședința de miercuri:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile i-au luat prin surprindere pe analiștii economici care se așteptau la o creștere mai mică a ratei de referință.

Prin măsurile luate, BNR speră să ajute la diminuarea inflației, care a ajuns în luna mai la 14,5% pe fondul unor majorări de prețuri la gaze de 86%, cartofi, de 50%, și ulei, de 44%. Este prima dată din 2004 când inflația a avut din nou două cifre.

 

 

Sursă foto: bnr

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed