BNR: Circa 450.000 de români au creditele cu dobânda legată de IRCC. La sfârşitul săptămânii, noul nivel al IRCC va fi de 4,08% faţă de 2,65% acum


În sistemul bancar sunt înregistraţi 450.000 de persoane fizice care au creditele legate de IRCC şi nu de ROBOR, potrivit informaţiilor oferite de BNR la solicitarea Economica.net. Conform calendarului de modificare a acestui indice care intră în calculul dobânzii percepute de băncile comerciale la creditele ipotecare, nivelul lui se va modifica la sfârşitul săptămânii. Pe baza tranzacţiilor efective care s-au desfăşurat în piaţă, nivelul acestuia ar trebui să crească de la 2,65% la 4,08%, la care se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%.

Conform informaţiilor oferite de BNR, circa 450.000 de români vor plăti rate mai mari de săptămâna viitoare. Cifra înglobează şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%.

Informaţiile privind numărul persoanelor fizice care au optat să treacă de la dobânda raportată la ROBOR la cea raportată la IRCC ne-a fost oferit de Fondul de Garantare al IMM-urilor. Alţi 31.861 de împrumutaţi ai creditelor Prima Casă şi Noua Casă au apelat la moratoriu, suspendând plata ratelor bancare cu până la nouă luni, conform legislaţiei în vigoare.

Din octombrie vom avea alte dobânzi la creditele cu dobânda legată de IRCC. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, se aşteaptă ca din 2 octombrie băncile să aplice un IRCC de 4,08%, iar de anul viitor de 5%-6,5%. În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie. În 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproximativ 9%.

Majorarea dobânzilor, care va deveni operatională din 2 octombrie 2022, arată că avem o creştere semnificativă a dobânzilor totale. Astfel, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era, conform BNR, de 5,48% în luna iulie. Creditele de peste cinci ani sunt în general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC. De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

Din fericire, ROBOR-ul la 3 şi 6 luni dă semne că s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că actualul nivel de dobândă de 7,91% plus marja medie a băncii de 2,65%,  va rămâne în jur de 10% sau poate chiar va cunoaşte scăderi, deoarece prognozele actuale ale analiştilor spun că inflaţia se află aproape de maximum, iar la finalul anului va ajunge la 14%, urmând la ca finalul anului viitor să fie în jur de 9%. De asemenea, dobânda cheie va urca probabil doar până la 6% – 6,2%, ceea ce îndreptăţeşte previziunile privind păstrarea nivelului actual al ROBOR

ROBOR este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.

 

 

 

 

Sursă foto: 9am.ro/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed