Blue Air a intrat în insolvență la propria cerere, având datorii de 230 milioane euro și fiind dată în judecată de compania Air Claim pentru recuperarea sumei de 85.000 euro

Commercial airliner lands to runway on foggy day, runway landing lights lit on. Runway is three kilometers long main runway in Helsinki-Vantaa airport Finland. The photo is taken from the high cliff next to the airport where landing planes flying at low altitude over.


Blue Air, o companie aeriană din România, a cerut intrarea în insolvență, conform datelor publicate pe site-ul Tribunalului București.

Această decizie a fost luată ca urmare a anulării tuturor zborurilor din septembrie 2022, ceea ce a dus la pierderea sloturilor aeroportuare. Blue Air are datorii cumulate de 230 de milioane de euro, la care se adaugă și banii pe care trebuie să îi restituie clienților cărora le-au fost anulate zborurile.

Air Claim, o companie care facilitează obținerea compensațiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut și ea în instanță insolvența Blue Air, anunțând că are de recuperat aproximativ 85.000 de euro de la compania aeriană.

În 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 300 de milioane de lei de la Eximbank, instituție de credit controlată de Ministerul Finanțelor.

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, a anunțat că va prelua 75% din acțiunile Blue Air, executând astfel garanția pusă în joc de companie pentru a primi ajutorul în valoare de 300 de milioane de lei în anul 2020. Totuși, la acea vreme, Eximbank a atras atenția cu privire la capacitatea companiei de a returna împrumutul.

Compania aeriană este controlată în proporție de 76,18% de către Airline Invest, o companie înființată în 2019, la care Cristian Rada este acționar.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed