Bloomberg: Rusia ar putea avea profituri record din exportul de gaze și petrol, dacă cei mai mari clienți ai săi nu impun un embargo


Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale și petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor tăia importurile de energie, potrivit Bloomberg.

Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an, o creștere cu mai mult de o treime față de 2021. Statul este de asemenea previzionat să aibă un excedent al balanței comerciale record despre care Institutul Financiar Internațional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiștii IFI conduși de Robin Brooks. „Cu actualele sancțiuni aplicate, fluxurile substanțiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Calculele s-ar putea schimba complet, însă, în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar și fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în cădere, Agenția Internațională de Energie previzionând că ar putea pierde aproape un sfert din producția de țiței în această lună.

Sursă foto: fool.ca
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed