Băncile din România oferă un nou serviciu care previne frauda online


Băncile din România oferă o nouă facilitate de verificare a identităţii beneficiarului real prin Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienţilor care efectuează plăţi electronice şi reducerea tranzacţiilor eronate.

În faza pilot, Serviciul Afişare Nume Beneficiar este disponibil la CEC Bank, ING Bank şi Libra Internet Bank, urmând ca, începând cu anul 2023, şi alte bănci să ofere această facilitate, relatează Ziarul Financiar.

Serviciul este pus la dispoziţia băncilor conectate la Casa de Compensare a plăţilor interbancare de către TRANSFOND, pe bază de aderare.

Serviciul este administrat de Asociaţia Română a Băncilor, ca serviciu adiţional opţional la schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenţiei privind schemele naţionale de plăţi şi a mandatului dat de BNR.

Cum funcţionează: SANB asigură furnizarea şi afişarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui şi iniţialei numelui beneficiarului plăţii, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului.

În cazul unei plăţi către o firmă se va afişa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea acesteia.

Serviciul este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante.

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăţi prin Internet/mobile banking, în creştere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plăţile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piaţă “Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor” realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandată de Asociaţia Română a Băncilor.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed