Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de creștere a economiei globale


Banca Mondială şi-a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere înregistrat în acest an de economia mondială, citând războiul din Ucraina, inflaţia şi efectele pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Banca Mondială prognozează în prezent că economia mondială va înregistra un avans de 3,2% în 2022, mai puţin decât estimarea precedentă de 4,1%, a anunţat luni preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Aceste prognoze au fost date publicităţii într-un moment în care factorii de decizie din întreaga lume se reunesc la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, notează Agerpres.

“Încep reuniunile de primăvară cu crize severe care se suprapun. Este Covid-19, inflaţia şi invadarea Ucrainei de către Rusia”, a declarat David Malpass la o întâlnire cu jurnaliştii.

Potrivit lui Malpass, aceste forţe ar urma să ducă la creşterea ratei mondiale a sărăciei pe măsură ce lumea se confruntă cu o creştere bruscă a preţurilor la energie, îngrăşăminte şi alimente. În plus, creşterea dobânzilor ar urma să încetinească avansul economiei şi să agraveze inegalitatea, a adăugat Malpass.

Banca Mondială prognozează o contracţie semnificativă a economiilor Rusiei şi Ucrainei,  iar David Malpass a avertizat că ţările vecine din Europa şi Asia Centrală vor resimţi efectele. La rândul lor, consumatorii din economiile avansate ar urma să îşi reducă cheltuielile în acest an pe fondul creşterii preţului petrolului.

Fondul Monetar Internațional urmează să dea marţi publicităţii propriile sale estimări referitoare la evoluţia economiei mondiale.

Săptămâna trecută, într-un discurs pronunţat în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a transmis că războiul din Ucraina a determinat Fondul Monetar Internaţional să îşi reducă prognozele privind avansul economiei mondiale, atât pentru 2022 cât şi pentru 2023, în condiţiile în care preţurile mai mari la alimente şi energie pun presiuni asupra economiilor fragile.

Georgieva a subliniat că invadarea Ucrainei de către Rusia “trimite unde de şoc în întreaga lume” şi provoacă dificultăţi ţărilor care se chinuiau deja să îţi revină de pe urma pandemiei de COVID-19.

“În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză”, a spus Georgieva într-un discurs la centrul de reflexie Carnegie Endowment for International Peace de la Washington. “În termeni economici, creşterea se îndreaptă în jos iar inflaţia în sus. În termeni umani, veniturile oamenilor sunt în scădere iar greutăţile se înmulţesc”, a adăugat Georgieva.

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed