Examenul de Bacalaureat din 2023 va începe cu probele de competențe pe 12 iunie, iar probele scrise vor începe pe 26 iunie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. Anul școlar 2022-2023 se va încheia pentru elevii de clasa a XII-a pe 2 iunie 2023.
Examenul de Bacalaureat din 2023 va avea două sesiuni, una de vară (iunie-iulie) și una de toamnă (august-septembrie), pentru elevii care nu au reușit să promoveze în sesiunile anterioare. Înscrierile pentru prima sesiune de examen vor avea loc între 29 mai și 7 iunie 2023.
Examenul va începe cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (12-14 iunie), urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14-15 iunie), evaluarea competențelor digitale (14-16 iunie) și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (19-21 iunie).
Probele scrise vor începe cu Limba și literatura română pe 26 iunie, urmată de Proba obligatorie a profilului pe 27 iunie, Proba la alegere a profilului și specializării pe 28 iunie și Limba și literatura maternă pe 29 iunie. Primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie, cu posibilitatea depunerii contestațiilor în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie.
Pentru elevii care nu promovează examenul în sesiunea de vară, o a doua șansă va fi oferită în sesiunea de toamnă, care va fi organizată în august-septembrie.
În plus, absolvenții de liceu care participă la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale vor susține examenele într-o sesiune specială a Bacalaureatului, care va începe mai devreme, în mai.
Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să își fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea, și să obțină minimum media 6 la probele scrise.
Structura examenului de Bacalaureat se va schimba, potrivit ultimei variante a legii învățământului preuniversitar. Va exista o probă scrisă de”Competențe de bază complementare” profilului absolvit. Astfel, un elev care a terminat la profil uman, va susține “Competențe de bază de Matematică” la această probă, iar un elev care a terminat profilul real, va avea o probă de “Competențe de bază de socio-uman”. De asemenea, toți elevii de la toate profilurile vor susține probă scrisă de limba și literatura română, la fel ca până acum. Vor fi și două examene scrise la două limbi străine pentru toți elevii: “Evaluare scrisă a competențelor lingvistice la o limbă de circulație internațională”.