BA.2, o subvarianta a variantei de coronavirus Omicron, a devenit acum dominantă la nivel global, reprezentând aproape 86% din toate cazurile secvențiate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Detectată pentru prima dată în primele zile ale lunii ianuarie, subvarianta este chiar mai transmisibilă decât frații săi Omicron, foarte contagioși, BA.1 și BA.1.1, potrivit presei internaţionale.
Iată ce știm despre BA.2, adesea denumită „varianta stealth”.
De ce este numită „varianta stealth”?
Asta pentru că BA.2 este puțin mai greu de urmărit. O genă lipsă din BA.1 a permis ca aceasta să fie urmărită implicit printr-un test PCR comun. BA.2 și un alt frate, BA.3 – de asemenea în creștere ca prevalență, dar în prezent la niveluri scăzute – pot fi găsite doar prin secvențierea genomică.
Chiar dacă BA.2 este mai infecțios decât alte subvariante Omicron, conform studiilor, dovezile sugerează până acum că nu este probabil să provoace boli severe.
Sunt vaccinurile eficiente împotriva BA.2?
Ca și în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva altor variante precum Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecția scade în timp.
Cu toate acestea, conform datelor Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, protecția este restabilită printr-un rapel, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului.
Poți avea BA.2 dacă ai avut deja BA.1?
O preocupare cu privire la BA.2 a fost dacă ar putea reinfecta persoanele care au avut deja BA.1, mai ales că un număr de țări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infecție surprinzător de apropiate.
Datele din Marea Britanie și Danemarca arată că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, doar puţine reinfecții cu BA.2 la persoanele care au avut BA.1 au fost găsite până acum printre zeci de mii de cazuri.
„Într-un fel, s-ar putea ca BA.2 să fi fost varianta care a circulat atunci când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști”, a spus dr. Andrew Pekosz, virolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, a spus că este „puțin prea devreme” pentru a spune dacă și SUA vor vedea un val BA.2 semnificativ.
Dar oricare ar fi motivul creșterii BA.2, oamenii de știință spun că este un memento că virusul continuă să provoace rău, în special în rândul populațiilor nevaccinate, subvaccinate și vulnerabile. „Este încă o problemă uriașă de sănătate publică și va continua să fie”, a spus Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.
Sursă foto: istockphoto.com