Avertisment OMS: Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese. Pandemia COVID nu s-a încheiat nici pe departe


Șeful Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că pandemia de coronavirus „nu s-a încheiat nici pe departe”. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat acest semnal de alarmă după apariția teoriilor că noua variantă dominantă Omicron este mult mai blândă și va elimina amenințarea reprezentată de virus.

Declarația lui Tedros vine într-un moment în care mai multe țări europene se confruntă cu un număr record de cazuri noi.

Tedros spune că varianta Omicron a dus la 18 milioane de noi infectări în întreaga lume în ultima săptămână.

Deși varianta se poate dovedi a fi mai puțin severă, „ideea că este o boală ușoară este înșelătoare”, a spus el.

„Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, iar chiar și cazurile mai puțin grave inundă spitalele”, a adăugat șeful OMS.

„Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a mai spus Tedros.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască, amintește Agerpres. „Odată cu creşterea imunităţii în populaţie – iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate”, a spus Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.

Însă directorul general al OMS se arată mai prudent şi atrage atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă.

„În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă”, a mai spus directorul general al OMS.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed