Ascensiunea “supravegherii de lux”


Devotamentul intens față de urmărirea și cuantificarea tuturor aspectelor orelor noastre de veghe și de neveghere nu este nimic nou – Apple Watch, Fitbit, social media în general și smartphone-ul din buzunar – dar Amazon a fost neobișnuit de explicit în legătură cu planurile sale. Magazinul lor, Everything Store, se transformă într-un „Urmărește Totul”, colectând și valorificând cantități mari de date personale legate de divertisment, fitness, sănătate și, susține, securitate. Este o supraveghere pentru care milioane de clienți optează.

Comoditățile promise de suita de produse Amazon pot părea desprinse din acest context: nu sunt. Toate aceste dispozitive “inteligente” se încadrează sub umbrela a ceea ce cercetătorul în domeniul studiilor digitale David Golumbia numește “supraveghere de lux” – adică supravegherea pentru care oamenii plătesc și ale cărei caracteristici de urmărire, monitorizare și cuantificare sunt înțelese de către utilizator ca fiind beneficii. Aceste gadgeturi sunt analoge tehnologiilor de supraveghere desfășurate în Detroit și în multe alte orașe din SUA, în sensul că sunt cel mai bine înțelese ca mecanisme de control: ele colectează date, care sunt apoi folosite pentru a influența comportamentul. Fără luciu, aceste dispozitive sunt similare monitoarelor de gleznă și aplicațiilor de supraveghere precum SmartLINK, care sunt impuse persoanelor aflate în libertate condiționată sau imigranților care așteaptă audieri. După cum scrie autorul și activistul James Kilgore, “Monitorul de gleznă – care timp de aproape două decenii a fost pur și simplu un dispozitiv analogic care informa autoritățile dacă purtătorul se afla acasă – s-a transformat acum într-un instrument de supraveghere sofisticat prin utilizarea capacității GPS, a măsurătorilor biometrice, a camerelor de luat vederi și a înregistrărilor audio.”

Funcțiile descrise de Kilgore le reflectă pe cele oferite de dispozitivele mobile și alte dispozitive de urmărire pentru care mulți oameni sunt fericiți să cheltuiască sute de dolari. Gadgeturi precum Fitbits, Apple Watch și Amazon Halo sunt din ce în ce mai mult promovate pentru capacitatea lor de a colecta date care să vă ajute să vă controlați și să vă modulați comportamentul, fie că este vorba de urmărirea pașilor, de observarea respirației sau de analizarea tonului vocii dumneavoastră. Controlul impus din exterior al fostului încarcerat devine controlul autoimpus al individului.

Amazon și filiala sa Ring neagă acuzațiile potrivit cărora dispozitivele lor permit o supraveghere dăunătoare și adâncesc inegalitățile rasiale. “Misiunea Ring este de a face cartierele mai sigure, iar acest lucru înseamnă pentru toată lumea – nu doar pentru anumite comunități”, a declarat Emma Daniels, purtător de cuvânt al Amazon Ring, ca răspuns la o solicitare de comentarii. “Luăm aceste subiecte în serios, motiv pentru care Ring a efectuat audituri independente cu organizații terțe credibile, cum ar fi NYU School of Law, pentru a se asigura că produsele și serviciile pe care le construim promovează echitatea, transparența și responsabilitatea. În ceea ce privește Halo, nimeni nu vizualizează datele de sănătate Halo care vă pot identifica personal fără permisiunea dumneavoastră, iar Halo Band și Halo View nu au GPS și nu pot fi folosite pentru a urmări persoane.”

Aici, este util să ne amintim că contextele se schimbă foarte repede atunci când este implicată tehnologia. Ring a abordat Școala de Drept din cadrul NYU în 2020 pentru a face un audit al produselor sale – în special, impactul acestora asupra vieții private și a poliției. Raportul respectiv a fost publicat în decembrie 2021 și a promis să producă o mai mare “transparență” în ceea ce privește parteneriatele companiei cu forțele de ordine. În luna iulie a anului trecut – doar șapte luni mai târziu – senatorul Edward Markey a publicat o scrisoare în care se indica faptul că, numai în acest an, compania a transmis de 11 ori înregistrările soneriilor de la ușă către poliție fără consimțământul proprietarilor. (Amazon nu a negat acest lucru într-o declarație pentru Politico, dar a subliniat că nu oferă “nimănui acces neîngrădit la datele sau înregistrările video ale clienților”).

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed