Armata cumpără soft de comandă-control pentru Forțele Terestre. Finanțarea achiziției se face de la bugetul de stat


Ministerul Apărării Naționale a scos în SICAP un contract-cadru de 194 de milioane de lei pentru cumpărarea unei aplicații software de comandă-control a Forțelor Terestre care să permită vizualizarea câmpului de luptă, realizarea imaginii terestre recunoscute, transmiterea mesajelor pe interfețe standardizate specifice și elaborării documentelor de stat major într-o manieră standardizată NATO. Aplicația software este unică, însă vor fi cumpărate, de la un singur ofertant, până la 90 de astfel de pachete complexe, pe o perioadă de doi ani.

„Necesitatea achiziției produsului ”Aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre”, a fost stabilită de structura beneficiară din Ministerul Apărării Naționale, respectiv Statul Major al Forțelor Terestre. La această dată, structurile din cadrul beneficiarului au organizate rețele de misiune în care sunt operaționalizate servicii de comunicații, infrastructură și cele de bază (CORE), însă nu au asigurate aplicații funcționale de comandă-control necesare vizualizării câmpului de luptă, realizării imaginii terestre recunoscute, precum și elaborării/diseminării planurilor și ordinelor de operații în format standardizat (NATO). Totodată, în cadrul inițiativei MPE a URASEUR-AF și în perspectiva pregătirii exercițiului de mare vizibilitate DEFENDER23, partenerii de Coaliție au propus utilizarea unor aplicații funcționale de comandă-control care se sprijine lucrul colaborativ la nivelul statelor majore și vizualizarea câmpului de luptă”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Finanțarea achiziției se face de la bugetul de stat, iar livrările încep la 30 de zile după semnarea primului contract subsecvent cu firma desemnată câștigătoare. Ofertele se deschid în 7 noiembrie. Departajarea lor se face în funcție de preț – 60%, garanția oferită(minim 36 luni) – 20% și un certificat NATO care să certifice standardizarea în cadrul Alianței și interoperabilitatea sistemelor.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed