Arendarea terenurilor agricole – o soluție temporară cu impact asupra agriculturii și societății rurale din România

Tractor cultivating field at spring,aerial view


Arendarea terenurilor agricole este o practică răspândită în România, conform unui articol publicat de Jurnalul. În ultimii ani, numărul de terenuri arendate a crescut semnificativ, ceea ce a dus la preocupări legate de efectele acestui fenomen asupra agriculturii românești.

Potrivit articolului, arendarea terenurilor agricole se referă la închirierea acestora de către proprietari către fermieri sau alte persoane interesate, pentru o anumită perioadă de timp și contra unei sume de bani. În ultimii ani, numărul de terenuri arendate a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 3,5 milioane de hectare în 2020, comparativ cu 2,6 milioane de hectare în 2010.

Cu toate acestea, există preocupări cu privire la efectele negative ale arendării terenurilor agricole asupra agriculturii românești. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, arendarea terenurilor agricole poate duce la scăderea investițiilor în terenurile respective și la subutilizarea acestora, ceea ce poate afecta productivitatea și calitatea producției.

În plus, arendarea terenurilor agricole poate duce la o concentrare mai mare a terenurilor în mâinile unui număr mai mic de proprietari, ceea ce poate duce la creșterea inegalității economice și sociale în zonele rurale.

Arendarea terenurilor agricole poate fi benefică în anumite situații, cum ar fi în cazul proprietarilor care nu pot să-și exploateze terenurile din cauza lipsei de resurse sau cunoștințe. Cu toate acestea, autorul articolului avertizează că este important să se ia în considerare și impactul a lungă durată al arendării terenurilor agricole asupra agriculturii românești și a comunităților rurale.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed