Aproape toți tinerii din UE navighează zilnic pe Internet

People group having addicted fun together using smartphones - Detail of hands sharing content on social network with mobile smart phones - Technology concept with millennials online with cellphones


În 2022, 96% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani din UE au declarat că folosesc internetul în fiecare zi, comparativ cu 84% din populația adultă.

Utilizarea zilnică a internetului în rândul tinerilor era de peste 94% în toate țările UE.

Cele mai mici procente au fost înregistrate în Italia și Bulgaria, cu 94%, iar cele mai mari, de 100% în Irlanda și de 99% în șapte state membre ale UE: Malta, Luxemburg, Portugalia, Cehia, Lituania, Slovenia și Letonia.

În timp ce tinerii au raportat cote foarte ridicate de utilizare zilnică a internetului în toate țările, în rândul utilizatorilor adulți s-a înregistrat o variație mai mare.

În medie, diferența dintre ponderea tinerilor și a adulților care utilizează zilnic internetul în UE a fost de 12 puncte procentuale (pp). În Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Belgia și Luxemburg, această diferență nu a depășit 7 pp.

Alte țări din UE au raportat cote ridicate de utilizare zilnică a internetului în rândul tinerilor, dar un decalaj considerabil mai mare față de adulți: Croația și Grecia (21 pp), Portugalia și Bulgaria (ambele 19 pp), precum și Polonia și România (ambele 18 pp).

Majoritatea tinerilor folosesc internetul, dar care erau principalele utilizări în 2022 și dacă acestea s-au schimbat de-a lungul timpului?

Conform datelor, în 2022, 84% dintre tineri au folosit internetul pentru a participa la rețelele de socializare.

Dintre activitățile din graficul de mai jos, aceasta este utilizarea preferată a internetului de către tineri din 2014, datele variind ușor, dar rămânând la niveluri ridicate.

Printre celelalte utilizări principale se numără citirea de știri online (68%) și operațiunile bancare pe internet (64%).

În timp ce utilizarea internetului pentru operațiuni bancare a crescut în mod constant din 2014 (45 % dintre tineri), citirea de știri online a atins un vârf în 2020 (73 %) și de atunci a pierdut din elan, deoarece procentul de tineri care citesc online a scăzut (-5 pp).

Din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea activităților au înregistrat o creștere, mai ales când vine vorba de utilizarea internetului pentru cursuri online, care a sărit de la 13% în 2019 la 35% în 2021. Cu toate acestea, în 2022, acest procent a scăzut la 28% (-7 pp), dar este în continuare mult mai mare decât în 2019.

În 2022, doar 23% dintre tineri au folosit internetul pentru participare civică sau politică, activitate care a înregistrat o ușoară creștere față de 2015.

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed