Zeci de mii de consumatori, persoane fizice dar şi firme, au depus, în cursul anului trecut, la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), sesizări referitoare la activitatea companiilor din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale. Numărul reclamaţiilor este cu 64% mai mare decât în anul anterior. Cele mai multe sesizări sunt legate de emiterea de facturi de către companiile din sectorul energiei electrice. Oficialii ANRE anunţă că au aplicat amenzi în valoare de peste 37 de milioane de lei şi fac public un top al problemelor constatate, dar şi al companiilor amendate.
Numărul reclamaţiilor este cu 64% mai mare decât în anul anterior. Cele mai multe sesizări sunt legate de emiterea de facturi de către companiile din sectorul energiei electrice. Oficialii ANRE anunţă că au aplicat amenzi în valoare de peste 37 de milioane de lei şi fac public un top al problemelor constatate, dar şi al companiilor amendate.
„În anul 2022, am primit şi am soluţionat în cadrul autorităţii un număr de 39.001 reclamaţii formulate de persoane fizice şi juridice beneficiare ale serviciilor prestate de operatorii economici din sectoarele energiei electrice şi gazelor naturale dintre care 25974 de reclamaţii au fost înregistrate în sectorul energiei electrice, iar în sectorul gazelor naturale 13027. Tendinţa de adresare a reclamaţiilor se menţine în creştere faţă de anii anteriori, prin comparaţie cu anul 2021, în anul 2022, fiind înregistrată o creştere a numărului de reclamaţii de 64%, generată de problemele întâmpinate de consumatori în piaţa concurenţială de energie electrică şi de gaze naturale, cel mai adesea fiind semnalate aspecte legate de emiterea şi facturarea propriu-zisă a energiei electrice şi gazelor naturale cu aplicarea schemelor de compensare şi a plafonărilor de către furnizori, de contractarea energiei electrice şi gazelor naturale, de problemele apărute la racordarea la sistemele/reţelele de gaze naturale/energie electrică a utilizatorilor, inclusiv a prosumatorilor, dar şi aspecte legate de instalarea grupurilor de măsurare, precum şi de citirea indexului afişat de acestea”, transmite ANRE într-un comunicat dat publicităţii joi.
Oficialii instituţiei precizează că, în sectorul energiei electrice, cel mai mare număr de reclamaţii, respectiv 14.940, vizează facturarea energiei electrice în piaţa concurenţială. Alte 298- de sesizări au avut legătură cu încheierea contractelor pentru furnizarea energiei electrice, 1403 reclamaţii au vizat situaţia prosumatorilor, iar aproximativ 1300 sesizări au avut ca obiect citirea grupului de măsurare a consumului şi tot atâtea realizarea branşamentelor şi a racordurilor.
Şi în sectorul gazelor naturale, cele mai multe sesizări au avut legătură cu facturarea, fiind primite de ANRE 9544 de astfel de reclamaţii. Dintre sesizările primite, 1187 au avut legătură cu modul în care se face racordarea a sistemul de alimentare cu gaz, iar 982 au vizat contractele încheiate.
Un top realizat de ANRE arată că cele mai multe sesizări au vizat Enel Energie Muntenia (5769 de probleme reclamate), Electrica Furnizare (4160 probleme reclamate), Hidroelectrica (3998 probleme reclamate), Enel Energie (3555 probleme reclamate) şi E.On Energie România (1224 probleme reclamate).
În ceea ce priveşte furnizorii de gaze naturale reclamaţi, în top se află Engie România (4414 probleme reclamate), E.On Energie România (3296 probleme reclamate), Enel Energie (713 sesizări), Enel Energie Muntenia (706 probleme reclamate) şi Electrica Furnizare (447 de probleme reclamate).
În ceea ce priveşte distribuitorii, în sectorul energiei electrice cele mai multe probleme au vizat activitatea E-Distribuţie Muntenia (3090 de probleme), Distribuţie Energie Electrică România (2325 probleme sesizate), E-Distribuţie Banat (911 probleme reclamate), E-Distribuţie Dobrogea (616 probleme sesizate) şi Distribuţie Energie Oltenia (504 probleme sesizate).