Apple, Ford, Harley Davidson și Exxon Mobil se retrag de pe piața rusă


Unele dintre cele mai cunoscute companii din America, inclusiv Apple, Google, Ford, Harley-Davidson și Exxon Mobil, au mustrat și respins Rusia pentru invadarea Ucrainei, sub presiunea constantă din partea investitorilor și a consumatorilor care condamna violența.

Apple a anunțat că a oprit vânzările de iPhone-uri și alte produse în Rusia, adăugând că efectuează modificări aplicației Maps pentru a proteja civilii din Ucraina.

Firmele tehnologice, inclusiv Google, au renunțat la știrile la editorii de stat rusi, iar Ford – cu trei fabrici în joint-venture în Rusia – și-a anunțat partenerul de producție rus că suspendă operațiunile în țară. Producătorul de motociclete Harley-Davidson a suspendat livrările de motociclete în Rusia.

Exxon Mobil a declarat că va întrerupe operațiunile în Rusia și ia măsuri pentru a părăsi compania Sakhalin-1, urmând pașii giganților energetici britanici Shell și BP, cel mai mare investitor străin al Rusiei.

Iar reacțiile marilor corporații globale au fost neobișnuit de directe la adresa Rusiei lui Vladimir Putin:

„Suntem profund îngrijorați de invazia rusă a Ucrainei și suntem alături de toți oamenii care suferă din cauza violenței”, a spus Apple într-un comunicat.

“Ford este profund îngrijorat de invazia Ucrainei și de amenințările care rezultă la adresa păcii și stabilității. Situația ne-a obligat să ne reevaluăm operațiunile din Rusia”, a anunțat și Ford.

„Deplângem acțiunea militară a Rusiei care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și îi pune în pericol poporul”, a conchis Exxon, adăugând că nu va investi în noi dezvoltări în Rusia.

Boeing a suspendat furnizarea de piese, întreținere și servicii de asistență tehnică pentru companiile aeriene ruse, a scris un reporter Politico pe Twitter. Producătorul american de avioane a suspendat operațiunile majore la Moscova și, de asemenea, va închide temporar biroul de la Kiev, se arată pe Twitter.

Restricțiile din Occident au lovit puternic economia Rusiei, rubla scăzând cu până la o treime până la un minim record. Izolarea financiară este în creștere, deoarece companiile maritime spun că nu vor deservi porturile rusești.

Se așteaptă că guvernul SUA va interzice zborurile rusești din spațiul aerian american de îndată ce miercuri, au declarat oficiali guvernamentali și din industrie pentru Reuters.

Moscova a răspuns prin oprirea temporară a investitorilor străini de la vânzarea activelor rusești.

Companiile Big Tech continuă, de asemenea, eforturile de a opri forțele ruse să profite de produsele lor. Apple a declarat că a blocat descărcările de aplicații ale unor servicii de știri susținute de stat în afara Rusiei.

Microsoft a declarat anterior că va elimina aplicațiile mobile ale publicației de stat ruse RT din magazinul său de aplicații Windows și va interzice reclamele pe mass-media sponsorizată de statul rus. Google a interzis RT și altor canale rusești să primească bani pentru reclame pe site-uri web, aplicații și videoclipuri YouTube, similar cu o mișcare a Facebook.

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed