Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta și Microsoft – au generat un venit cumulat de 1,4 trilioane de dolari


În 2021, cei cinci giganți ai tehnologiei – Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta și Microsoft – au generat un venit cumulat de 1,4 trilioane de dolari.

Care sunt sursele acestui venit și cum se defalcă? Mai jos, vom aprofunda în principalele moduri prin care acești mari giganți ai tehnologiei generează venituri și vom arunca o privire la cât de mult au crescut veniturile lor în ultimii ani.

Defalcarea fluxurilor de venituri ale Big Tech

Există două moduri principale prin care marile companii de tehnologie generează venituri:

  • Fie îți vând un produs
  • Sau vă vindeți ca produs agenților de publicitate

Apple, Microsoft și Amazon se încadrează în prima categorie – la fel ca majoritatea afacerilor tradiționale, aceste companii oferă clienților un produs fizic (sau digital) în schimbul banilor. Mai mult de jumătate din veniturile Apple provin din vânzările de iPhone, serviciile cloud Azure generează aproape o treime din totalul Microsoft, iar magazinele online Amazon reprezintă aproape 50% din veniturile companiei.

Pe de altă parte, Meta și Alphabet fac lucrurile puțin diferit. În loc să vândă un produs real, acești doi giganți ai tehnologiei își câștigă cei mai mulți bani vânzând atenția publicului lor. Aproape 98% din veniturile Meta provin din reclamele Facebook, iar 81% din veniturile Google provin din publicitate pe diferite produse Google.

Cu toate acestea, în ciuda modurilor lor diferite de a genera vânzări, toate aceste companii au un lucru în comun: venituri crescute în ultimii ani.

Pandemia a accelerat creșterea

Pe fondul creșterii șomajului și al haosului indus de pandemie, cei cinci giganți au reușit totuși să vadă o creștere semnificativă a veniturilor.

În 2019 (pre-pandemie), veniturile combinate ale Big Tech au crescut cu 12%. În anul următor, pe tot parcursul declanșării pandemiei globale și a diferitelor provocări economice care au venit cu aceasta, Big Tech-ul și-a crescut veniturile combinate cu 19%.

Și în anul fiscal 2021, Big Tech a înregistrat o creștere de 27% a veniturilor cumulate, de la an la an.

Cum au continuat aceste companii să prospere în timpul tulburărilor economice și haosului global? A fost posibil deoarece schimbările societale declanșate de COVID-19 au sfârșit prin a genera cererea de produse și servicii ale marilor tehnologii.

De exemplu, restricțiile de izolare au forțat oamenii să facă cumpărături online, ceea ce a determinat o escaladare a vânzărilor de comerț electronic. Cererea de laptopuri și servicii bazate pe cloud a crescut pe măsură ce birourile s-au închis, iar companiile s-au orientat către spații de lucru complet la distanță.

Creșterea este aici pentru a rămâne?

În aceste zile, restricțiile COVID-19 s-au relaxat în majoritatea țărilor, iar lumea a revenit încet la normal.

Dar asta nu înseamnă că evoluția pentru Big Tech se va opri. De fapt, schimbările induse de pandemie ale activităților profesionale și ale obiceiurilor noastre de achiziții vor rămâne în mare parte, ceea ce înseamnă că cererea crescută pentru ofertele marilor tehnologii ar putea fi prezentă pentru a rămâne.

Două treimi dintre angajații care au participat la un sondaj global, au spus că în cadrul companiei lor, munca la distanță ar putea fi o opțiune permanentă. Și se așteaptă că vânzările globale de comerț electronic vor crește constant în următorii câțiva ani, pentru a ajunge la 7 trilioane de dolari până în 2025.

 

 

 

Sursă foto: financial times

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed