ANRE vrea să interzică marilor furnizori de gaze retragerea din poziția de Furnizor de Ultimă Instanță


După ce a încercat să îngreuneze retragerea licenței de furnizare la cererea companiilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să interzică marilor furnizori de gaze retragerea din poziția de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), în urma solicitării primite de la Engie, dar și a altor FUI, de renunțare la acest statut.

Furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt companiile care preiau, pe o perioadă determinată (cel mult 3 luni în prezent), clienții rămași, din motive independente de ei, fără furnizor, pentru a le fi asigurată alimentarea în continuare cu gaze, chiar dacă la prețuri mai mari decât cele convenite cu fostul furnizor. La această dată, ANRE are desemnați 6 FUI: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A.

Acum, ANRE vrea să introducă un sistem prin care va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statut doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, este de minimum 70%.

Potrivit ultimului raport ANRE, pe luna iulie, în România există 4 milioane de clienți casnici de gaz și 237.000 de clienți non-casnici. Cum Engie și E.On au peste 1,9 milioane clienți (Engie), respectiv 1,3 milioane clienți (E.ON), și dețin, pe piața retail a consumatorilor casnici, cote de piață de 60,6%, respectiv 28,98% (potrivit ultimului raport ANRE pe luna iulie), rezultă că cele 2 companii vor fi – vor, nu vor – FUI “pe vecie!” Niciuna nu se poate retrage, pentru că nu va putea fi realizată cota de piață de 70%. În prezent, E.ON nici măcar nu este FUI.

Începând cu luna septembrie 2021, mai mulți furnizori au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizarea a gazelor naturale de către ANRE.

“Societățile care au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale au invocat în adresele transmise ANRE atât condițiile de majorare necontrolată și fără precedent a prețului de achiziție a gazelor naturale, precum și faptul că toate cererile de ofertare adresate producătorilor, traderilor și furnizorilor de gaze naturale, fie au rămas fără răspuns, fie li s-a comunicat lipsa cantităților disponibile. Prin urmare, furnizorii respectivi au fost/sunt nevoiți să asigure consumul clienților prin achiziția gazelor naturale de pe platformele centralizate, la prețuri care au crescut și cresc în mod constant, fapt care, raportat la prețul de furnizare practicat de aceștia, a condus și continuă să conducă la înregistrarea unor pierderi financiare considerabile”, susține reglementatorul pieței.

În baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furnizori.

Sursă foto: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed