ANRE: Consumatorii sunt nevoiți să accepte prețurile înspăimântătoare la gaze


Consumatorii sunt nevoiţi să încheie contracte pentru această iarnă la un preţ înspăimântător de mare, urmând să vadă ulterior dacă se încadrează în categoria de consum până la care Guvernul va acorda ajutoare, a afirmat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

“Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială, sunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care la un moment dat expiră. Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori”, a spus Bege, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Potrivit acestuia, pe comparatorul de preţ de gaze naturale de pe site-ul ANRE toate ofertele sunt mai mari decât acele preţuri care au fost aplicate automat pentru clienţii inactivi de la 1 iulie 2020 şi, de asemenea, sunt mai mari decât preţurile din contractele pe un an începând cu orice lună din anul trecut.

“Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, aşteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor”, a spus Bege.

El a arătat că cel puţin 5 milioane de consumatori (locuinţe) din totalul de 8,9 – 9 milioane de consumatori de electricitate la nivel naţional se vor încadra în plafonul de consum de 200 de kWh, anunţat de Ministerul Energiei pentru cei care vor primi ajutoare în această iarnă.

La gaze, 90% dintre cei 4 milioane de consumatori se încadrează în plafonul de consum de 1.200 de metri cubi pe an.

Virgil Popescu, a declarat încă din 15 septembrie că  se vor acorda compensații pentru facturile la gaze din 2,3 milioane de gospodării.

”Vizăm 2.326.351 de gospodării din 3.600.000. Avem alte tranșe. Adică avem consumatori care raportează un consum anual:

  • de la 100 la 300 de m3 (garsonieră)
  • de la 300 și 600 m3 (apartament 2 camere)
  • de la 600 și 900 de m3 (apartament cu 3 camere)
  • de la 900 și 1100 m3 (apartament cu 4 camere cu suprafață de până în 1000 m3)
  • de la 1100 la 1200 m3 (apartament cu 4 camere sau casă individuală)

Pentru aceste categorii de români, cu venituri (spunem noi) până în zona medie, se va acorda compensație în sumă fixă de 25% din valoarea facturii.

Funizorii, atât la gaze cât și la energie electrică, vor trece acest discount diferențiat în factură. Vor întocmi niște borderouri. Pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite. Și sumele li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri sau românii să se ducă după vreo adeverință”, a spus Popescu.

Sursă foto: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed